"Vučić prisluškivan 13 godina"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Aleksandar Vučić u kontinuitetu bio prisluškivan 13 godina bez ikakvog naloga suda.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2019.

09:13

EPA/Christian Bruna

Minstar Stefanović izjavio je da je Aleksandar Vučić bio prisluškivan od 1995. do 2000. godine, zatim ponovo od 2000. do 2003. i, posebno, na, kako kaže, perfidan način - od 2007. do 2012. godine, i to bez ikakvog naloga suda ili bilo kakve naredbe i mere zasnonave na zakonu, a nekada i po nalogu suda.

Stefanović je istakao da nikada, posle godina prisluškivanja i praćenja komunikacije Aleksandra Vučića, ni protiv jednog lica nije pokrenut nijedan postupak, niti podignuta krivična prijava, što govori da je praćen neko samo zato što je politički protivnik.

Stefanović je novinarima rekao da je Vučić od 2007. do 2012. godine prisluškivan kroz obuhvat više lica koja su ostvarivala komunikaciju sa njim, a koja su, kaže, bila označena kao "ekstremisti". Među tim osobama su bili Goran Vesić i Vladimir Đukanović, rekao je Stefanović i dodao da imena ostalih ne može da obelodani, zbog zaštite privatnosti.

Oni su, pojašnjava, bili prisluškivani i primenjivane su mere nadzora njihov elektronske komunikacije, naročito da bi se pratila komunikacija sa Vučićem. Istakao je da su Vesić i Đukanović samo primer, jer je iz Vučićevog okruženja bilo izabrano oko 10-12 ljudi, čija je komunikacija sa Vučićem praćena.

"I, ako nakon toga nemate bilo šta čime biste potrekpili praćenje, vidite da nije bio cilj otrkivanje krivičnih dela, već da bi se pratio rad nekoga za koga smatrate da je politički protivnik", istakao je Stefanović. S

lično je, kaže, bilo i sa Tomislavom Nikolićem.

"Pomaci u istrazi praćenja supruge Predraga Malog"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da postoji određeni napredak u istrazi praćenja nevenčane supruge brata ministra Siniše Malog i izneo uverenje da će taj slučaj u potpunosti biti razjašnjen.

"Imamo određeni napredak, mislim da ćemo brzo imati i konkretne podatke i da neće ostati nijedna nerazjašnjena stvar u vezi sa tim", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Upitan zašto je istraga o navodnom praćenju supruge Predraga Malog nije pokrenuta ranije, odnosno kada se to dogodilo, a ne tek kada je KRIK objavio tekst o navodnoj korupciji u koju je Mali umešan, Stefanović je rekao da veruje da je istraga pokrenuta kada je slučaj prijavljen.

"Potpuna istraga o curenju slika iz ličnih karata"

Stefanović je izjavio da će do kraja biti sprovedena istraga o tome da li su fotografije iz ličnih karata zamenika specijalnog tužioca Saše Ivanića i Beograđanina Marka Dragoslavića dospele iz baze MUP-a u medije i na društvene mreže.

''Ono što mi proveravamo jeste da li je podacima o tim licima pristupao neko iz MUP-a, da li je imao osnov za pristupanje i da li je posle toga ta informacija otišla negde dalje'', rekao je Stefanović novinarima na pitanje kada će biti objavljeno da li je prošle godine fotografija iz lične karte Marka Dragoslavića, koji je na Tviteru poznat kao ''operativac iz Zemuna'', dospela na tu društvenu mrežu iz baze MUP-a, kao i ko je medijima 2016. godine dostavio fotografiju iz lične karte zamenika specijalnog tužioca Saše Ivanića.

Stefanović je naveo da lična karta može da se skenira na mnogo mesta što, kako kaže, i jeste problem, jer podacima iz tog dokumenta može da se pristupi u svakoj poslovnici banke, pošti ili na bilo kom drugom mestu.

''To može da iscuri sa više lokacija. U svakom slučaju, ja sam za to da se svaka istraga sprovede do kraja i ne pada mi na pamet da štitim bilo koga, ako je uradio nešto protivzakonito'', naglasio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: