Šta će Rusija uraditi nakon Trampove odluke?

Odluka SAD da istupe iz Sporazuma o globalnoj trgovini oružjem naneće ozbiljnu štetu međunarodnoj bezbednosti.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

23:00

Šta će Rusija uraditi nakon Trampove odluke?
Foto: Depositphotos/davidzydd

To je izjavio ruski senator Franc Klincevič i dodao da će s druge strane ta odluka omogućiti Americi da nekontrolisano trguje naoružanjem.

On je, takođe, rekao i da Rusija neće krenuti stopama SAD i namerava da ratifikuje taj dokument.

Ova odluka Amerikanaca naneće ogromnu štetu medunarodnoj bezbednosti. Stvoriće se velika napetost u svetu. SAD će sada nekontrolisano da trguju oružjem i da povećaju prodaju sopstvenog naoružanja“, upozorio je on, preneo je Sputnjik.

Klincevič je dodao i da ova odluka SAD govori samo o tome da je u poslednjih nekoliko godina američko oružje postalo nekonkurentno.

Ova odluka omogućiće SAD da primoravaju druge zemlje da kupuju njihovo oružje vršenjem pritiska, kao što je to slučaj sada sa Turskom“, zaključio je ruski zvaničnik.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je ranije da su SAD odlučile da povuku podršku za Sporazum o globalnoj trgovini oružjem.

Ovaj sporazum reguliše međunarodnu trgovinu konvencionalnim oružjem, uključujući oružje malog kalibra, tenkove, borbene avione i brodove, preneo je AP.

SAD su sporazum potpisale 2013, ali ga nisu nikada ratifikovale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

7 h

Podeli: