Nova vest
Olimpizam 17

1.5.2024.

15:08

"Za olimpijsko zlato 200.000 evra"

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će nova vlada kada je reč o sportu nastaviti kontinuitet prepoznavanja tog važnog segmenta za zdravlje nacije.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je istakao da će kroz program Skok u budućnost izvršiti značajna ulaganja u sport, kao i da je predvidjeno da nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju u Parizu bude 200.000 evra.

On je u Skupštini Srbije gde predstavlja ekspoze rekao da su u poslednjih 11 godina najveća ulaganja u istoriji u sport, što kako je naglasio naši sportisti svakako i zaslužuju i opravdavaju rezultatima za ponos.

"Godišnji budžet najvećih nacionalnih sportskih saveza, kojima se obezbedjuju uslovi za rad, pripreme sportista, organizacija kampova za perspektivne sportiste i učešće na medjunarodnim takmičenjima, u 2024. godini su inicijalno uvećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Vučević.

On je naveo i da su kroz dodatno ulaganje od 389 miliona dinara, tokom prvog dela ove godine, svi olimpijski programi sportskih saveza finansirani u maksimalnim zahtevnim iznosima i tako će biti nastavljeno, odnosno to će biti podržano u novoj Vladi Srbije kao dodatni motiv za sportiste.

"Predviđeno je u dogovoru sa predsednikom Srbije i sa sportskim delatnicima, da i nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju na olimpijskim igrama u Parizu bude 200.000 evra, što je skoro tri puta više nego na olimpijskim igrama u Tokiju, kada je nagrada iznosila 70.000 evra", naglasio je Vučević.

Podsetio je i da je Srbija u protekle dve godine bila domaćin 24 velika medjunarodna takmičenja i da je dobila brojna priznanja za odličnu organizaciju kao i podršku za kandidaturu organizovanja novih medjunarodnih takmičenja u budućnosti.

"Na taj način se podiže ugled Srbije u svetu, doprinosi razvoju sportskog turizma i unapređuje sportska infrastruktura", rekao je Vučević.

On je naveo i podatak da u 2024. Srbija ima 567 nosilaca nacionalnog sportskog priznanja, kao i da 424 perspektivnih sportista od navršene 15. godine prima sportsku stipendiju što je kako je istakao najveći broj sportskih stipendista u istoriji.
    Prema njegovim rečima, planirano je da država ove godine u tu svrhu izdvoji skoro dve milijarde dinara.

Vučević je rekao i da će se u zemlji izgraditi i Nacionalni fudbalski stadion sa 52.000 mesta, kao i novi stadion u Kragujevcu.

"Znam koliko su nam odbojkaši i odbojkašice doneli radosti i zato ćemo im izgraditi nacionalno-odbojkaški trening centar kao i novu sportsku dvoranu sportskog društva Radnički", rekao je Vučević.

Podeli:

Komentari 17

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 17

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu