"Pogrešno dugme": Sudbina interneta je mogla biti drugačija

Glasanje za raspravu o amandmanima na kontroverzne članove Zakona o autorskim pravima na internetu nije uspelo u Evropskom parlamentu zbog samo pet glasova.

Izvor: B92, RT

Sreda, 27.03.2019.

13:20

Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Ipak, postojao je dovoljan broj članova EP koji su mogli da "prebace" rezultat, no oni sada tvrde da su pogrešno glasali, prenosi RT.

Evropski parlament izglasao je kontroverzni Član 13, kojim se žestoko pooštravaju pravila o poštovanju autorskih prava (kopirajta) na internetu.

Ispravke svog glasanja poslalo je 13 članova Evropskog parlamenta u utorak kada je EP odbacio raspravu o amandmanima koji su mogli da ublaže ili kompletno obrišu dva sporna člana. Umesto toga, poslanici su glasali da preskoče raspravu sa 317 glasova prema 312 i na taj način omogućili da prođe ceo zakon sa 348 glasova za usvajanje prema 274 protiv toga.

Prema Pravilima glasanja u EP, članovi mogu da prijave korekciju glasova, ali bez mogućnosti da utiču na promenu rezultata.

Marietje Šake, članica EP, ukazala je na Tviteru, na “sudbonosnu” grešku, ubrzo nakon što je EP objavio korekcije. Svih 13 članova rekli su da nisu nameravali da glasaju na način na koji se to desilo.

Njih 10 je reklo da su želeli da glasaju za amandmane, ali da su umesto toga glasali protiv, dok je u slučaju dva člana bio obrnut slučaj. Jedan član je rekao da je želeo da bude uzdržan.

Iz Švedske demokratske partije, čija su dva člana među onima koji su pogrešno glasali protiv rasprave o amandmanima, saopšteno je da su pritisnuli pogrešno dugme. Partija je saopštila da su njihovi članovi bili zbunjeni promenom u redosledu glasanja tokom sesije.

"Danas smo imali tri glasa o Zakonu o autorskim pravima. Na jednom glasanju smo pritisnuli pogrešno dugme: glasanje o redosledu u kojem bismo glasali. Da je prošlo, mogli smo glasati o brisanju člana. To smo želeli”, navodi se u saopštenju stranke.

Međutim, neki smatraju da je teško poverovati da su mnogi članovi EP bili neoprezni prilikom glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: