"Mi smo napali mete u Siriji"

Izraelski bezbednosni zvaničnik potvrdio je odgovornost za napade u Siriji u noći između utorka i srede.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2018.

09:39

Ilustracija: Thinkstock

Neimenovani zvaničnik je rekao da su vazduhoplovne snage pogodile niz meta i da je cilj bio sprečavanje transfera iranskog oružja libanskom ekstremističkom Hezbolahu.

Kako se navodi, dodao je da je napadnuto nekoliko iranskih meta na tri glavne lokacije, uglavnom skladišta i logistička postrojenja koje koristi taj najveći neprijatelj Izraela da isporuči oružje proiranskom Hezbolahu, protiv koga je izraelska vojska vodila jednomesečni rat u leto 2006. godine.

Rusija je napade kritikovala, rekavši da su ugrozili civilne letove, što je znak da je napetost između Izraela i Rusije velika od obaranja ruskog izviđačkog aviona u septembru. Avion su greškom oborile sirijske snage odgovarajući na izraelski udar.

Izraelski zvaničnik je rekao da je civilne avione ugrozila sirijska protivvazdušna odbrana, ispalivši 30 raketa u odgovoru na udar iz vazduha.

On je takođe tvrdio da iranske snage deluju na 80 kilometara od izraelske granice, suprotno uveravanjima Rusije. Izraelska vojska nije komentarisala taj incident.

Ranije je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da je šest izraelskih aviona F-16 izvelo "provokativni" udar u trenutku kada su se dva civilna aviona pripremala da slete u Damask i Bejrut, čime su ih dovela u "direktnu opasnost".

Vršilac dužnosti libanskog ministra transporta Jusef Fenianos je potvrdio izjavu Konašenkova, rekavši da su dva aviona u libanskom vazdušnom prostoru "za dlaku" izbegla izraelske ratne avione, sprečivši ljudsku katastrofu i najavio tužbu Savetu bezbednosti UN.

Konašenkov je rekao da je sirijska protivavazdušna odbrana oborila 14 od 16 navođenih bombi koje su ispalili izraelski avioni, a preostale dve su pogodile sirijsko skladište oružja sedam kilometara zapadno od Damaska, ranivši tri sirijska vojnika, te da sirijska protivvazdušna odbrana nije delovala u potpunosti kako ne bi slučajno oborila putničke avione.

Izraelski zvaničnik je međutim rekao da su izraelski avioni pogodili sve svoje mete i u nekim slučajevima izazvali sekundarne eksplozije i da su takođe uništile sirijsku protivavionsku bateriju.

Izrael je u poslednjim godinama potvrdio da je izveo niz napada na susednu Siriju za koje se uglavnom veruje da su im cilj bile iranske isporuke oružja Hezbolahu.

I Iran i Hezbolah poslali su snage u Siriju da se bore na strani sirijskog predsednika Bašara Asada, koji se, kako se čini, bliži pobedi u sedmogodišnjem razornom građanskom ratu.

Strani mediji komentrišu da je najnovija razmena vatre između Sirije i Izraela povećala napetost na Bliskom istoku i da su sukobi zaplašili stanovnike s obe strane granice.

To je prvi izraelski napad posle iznenadne najave predsednika SAD Donalda Trampa da će povući 2.000 vojnika iz Sirije, što je razočaralo premijera Izraela Benjamina Netanjahua, koji je nastojao da uz američku pomoć smanji uticaj Irana i njegovih saveznika u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: