Brnabić: Radićemo zajedno da Kovačica uđe na listu Unesko

Premijerka Ana Brnabić otvorila je u Bratislavi, sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom, izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice.

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

19:15

Brnabić: Radićemo zajedno da Kovačica uđe na listu Unesko
Foto: Kabinet predsednice Vlade Srbije

Brnabić se zahvalila svim pojedincima čijim je angažovanjem izložba otvorena, istakavši da će pomoći da stvaralaštvo Kovačice bude uvršteno na Uneskuovu listu kulturne baštine u toku naredne godine.

Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali ona je samo jedna zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini, rekla je ona.

Kako je istakla, u 20. Veku ministarstva sile za jednu zemlju bila su ministarstva policije i vojske a za pametnu zemlju u 21. veku to su ministarstva kulture i obrazovanja.

"Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim sa jasnim zadatkom i radićemo zajedno da Kovačicu uvrstimo u Uneskuovu listu kulturne baštine", poručila je Brnabić.

Ponovila da je zahvaljujući slovačkoj manjini Srbija lepše i bolje mesto za život, jača i bogatija.

"Trudiću se još više da poklonim pažnju slovačkoj nacionalnoj manjini, kako da nastave stvaralaštvo, kako da se uključe u politički život", dodala je ona, podsetivši da Srbija ima najveći broj registrovanih nacionalnih manjina u Evropi - 26. Brnabić je u Knjigu utisaka upisala: "Hvala za sistemsko sakupljanje i čuvanje naše zajedničke kulture i umetnosti od neprocenjive vrednosti. Hvala vam što činite Srbiju bogatijom. "

Premijerka je time završila više nego uspešnu posetu Slovačkoj i Cceškoj tokom koje je dobila potvrdu snažne podrške evropskim integracijama Srbije, daljem unapredjenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i razumevanje i podršku za rešavanje situacije na Kosovu posle mera koje je uvela Priština.

Ona je u Bratislavi razgivarala sa predsednikom i premijerom, Andrejom Kiskom i Peterom Pelegrinijem, a posetila je i Klijent centar slovačkog MUP. Kao i u Slovačkoj, premijerka je i u Češkoj imala razgovore sa najvišim zvaničnicima koji su protekli u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi.

Nju je u predsedničkoj rezidenciji u Lanima primio češki predsednik Miloš Zeman, a na tom sastanku, iako to nije po protokolu, u znak prijateljstva dve zemlje, uz češku istaknuta je i srpska zastava. Brnabić je razgovarala i sa premijerom Andrejom Babišem i predsedavajućim oba doma češkog parlamenta.

Od posebnog značaja bilo je potpisivanje Sporazuma o regulisanju starog klirinškog duga Srbije prema Cceškoj, čime su, složili su se svi, otvorena vrata za novu etapu u saradnji dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: