Gužva i iznad Donbasa: "Uleću" i Amerikanci

Protivbrodski avion boing P-8A Posejdon Ratne mornarice SAD izveo je izviđački let u području Kerčkog moreuza i Krima, navodi portal "Plane Radar".

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2018.

08:22

Gužva i iznad Donbasa:
Ilustracija: Getty Images

Avion sa brojem 168848, koji se nalazi u sastavu patrolne avijacije Ratne mornarice SAD, približio se poluostrvu na 31 kilometar, a istog dana, prema podacima portala "Plane Radar", izviđački let u ovom području je izveo i strateški dron RQ-4A "global hok" koji je takođe preleteo i liniju razdvajanja u Donbasu, prenosi Sputnjik.

U poslednje vreme je porasla aktivnost inostranih izviđačkih aviona i dronova u blizini ruskih granica.

Između ostalog, oni su primećeni kako u području Krima i Krasnodarske oblasti, tako i duž zapadne granice Rusije. Ministarstvo odbrane Rusije je više puta tražilo od Vašingtona da prekine izvođenje ovakvih operacija, ali je Pentagon to odbio.

Ruska pogranična straža u nedelju je zaplenila tri ukrajinska vojna broda i pritvorila njihovu posadu, zbog čega je Kijev u ponedeljak uveo 30-dnevno ratno stanje u 10 od 27 ukrajinskih regiona koje smatra najpodložnijim eventualnom ruskom napadu. Ratno stanje stupa na snagu sutra.

Moskva je saopštila da je pogranična straža zaplenila ukrajinske brodove jer su prekršili važeće propise o kretanju sa područja Crnog mora ka Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, te da su ilegalno preši rusku državnu granicu i izveli opasne manevre.

U tom incidentu zarobljeno je nekoliko ukrajinskih mornara, a juče je saopšteno da je među njima bilo i kontraobaveštajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: