U Prokuplju obeležen Dan primirja

Polaganjem venaca na spomenik II pešadijskom puku "Knjaz Mihailo", poznatog kao "Gvozdeni puk", u Prokuplju je obeležen Dan primirja u I svetskom ratu.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2018.

20:55

U Prokuplju obeležen Dan primirja
screenshot

Vence na spomenik položile su delegacije lokalne samouprave, Vojske Srbije, Topličkog upravnog okruga, Udruženja potomaka ratnika Prokuplja 1912-1920, Udruženja Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920 i drugih boračkih udruženja i organizacija.

"Nakon jednog veka, podigli smo spomenik junacima Drugog Gvozdenog puka i tako se odužili ratnicima koji su baš sa ovog mesta krenuli u ratne pohode za slobodu Srbije", rekao je zamenik predsednika Opštine Miroljub Paunović.

Paunović je podsetio da je premijerka Srbije Ana Brnabić u čast stogodišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu 12. oktobra otkrila spomenik i otvorila Spomen-park posvećen vojnicima "Gvozdenog puka".

U programu su učestvovali Dečji hor Doma kulture "Sanjalice" i učenici Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko".

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Od 2012. godine Dan primirja je u Srbiji neradni dan, a obeležava se i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, na Novom Zelandu.

Simbol Dana primirja u Srbiji je stilizovan balkanski cvet, nazvan po kraljici Nataliji Obrenović "Natalijina ramonda", ugrožena vrsta koja raste i na planini Kajmačalan, na današnjoj granici Grčke i Makedonije, gde je srpska vojska ratovala pod komandom vojvode Živojina Mišića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: