"Očekujemo brzo odgovore na pitanja"

Turski ministar pravde Abdulhamit Gul ponovio je poziv Saudijskoj Arabiji da sarađuje u istrazi ubistva novinara Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2018.

15:35

Foto: Tanjug/AP

Ministar je ocenio i da "niko ne može izbeći odgovornost".

Gul je rekao da glavni saudijski tužilac, koji je bio u Istanbulu tri dana u okviru zajedničke istrage vlasti te dve zemlje o ubistvu, nije odgovorio na pitanja turskih istražitelja gde su ostaci Kašogijevog tela, kao ni ko je naručio ubistvo.

"Očekujemo da ta pitanja budu brzo odgovorena. Niko ne može izbeći odgovornost. Ta stvar je postala svetsko pitanje. To nije stvar koja se može zataškati", rekao je Gul novinarima.

On je rekao da Turska želi da saudijske vlasti uđu u blisku saradnju s turskim.

"Oni moraju da podrže istragu tako da se rasvetli ceo incident", dodao je Gul.

Glavni tužilac u Istanbulu Irfan Fidan objavio je juče da je kolumnista Vašington posta (The Washington Post) zadavljen čim je ušao u konzulat 2. oktobra da uzme dokumenta koja su mi bila potrebna za venčanje. Njegovo telo je raskomadano i uklonjeno iz konzulata, saopštila je kancelarija tužioca, dodajući da je ubistvo bilo isplanirano.

Navodi tužilaštva da je Kašogi odmah ubijen protivreče navodima provladinog lista "Jeni safak" (Yeni Safak), koji se ranije ovog meseca pozvao na navodni audio snimak Kašogijevog mučenja pre ubistva.

Turska traži izručenje 18 osumnjičenih Saudijaca koji su pritvoreni u Saudijskoj Arabiji da im se za ubistvo Kašogija sudi u Turskoj. Među njima je 15 članova "tima ubica" za koje Turska navodi da su poslati u Istanbul da ubiju 59-godišnjeg novinara, koji je živeo u izgnanstvu u SAD i kritički pisao o saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu.

Neki od umešanih su bliski princu čija osuda ubistva nije smanjila sumnje da je i on umešan.

Saudijska Arabija je pod pritiskom više puta menjala priču o Kašogiju, na kraju priznavši da je novinar umro u konzulatu, a tek nedavno je priznala da turski dokazi pokazuju da je ubistvo bilo isplanirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: