"Mi smo etnički čisto srpsko selo, mislim da je..."

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema Srba na centralnom Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

10:37

Getty images

Oni se, u potrazi za novcem, zaposlenjem i boljim životnim uslovima, neretko odlučuju da sve to potraže na nekom drugom mestu. Oni koji ne nameravaju da napuste rodni kraj, na sve moguće načine pokušavaju da opstanu.

U nekada većinski srpskom selu Ugljaru sada živi 650 Srba. Poslednjih godina u ovom mestu tik do Kosova Polja prodaje se imovina, pa je ono postalo multietničko, piše RTV Kim, a prenosi Kossev.

“U selu je monotono. Sad je počela škola pa ima pomaka. Deca se kreću, više je ljudi. Prodato jeste puno imanja, ali kuće nisu toliko prodate kao što se priča. Na početku sela je prodato tridesetak kuća, ali ima nas još uvek dosta i mislim da bi nekako trebalo da se stane na put prodaji,“ kaže za RTV Kim predstavnik Ugljara, Srđan Živković.

Mladi iz Ugljara odlaze u potrazi za poslom, kaže Živković.

“To je jedan od najvećih problema, zbog toga nam najviše odlazi omladina. Ljudi koji su radili u Elektroprivredi angažovani su po Srbiji, tako da su povukli i svoje porodice,“ dodaje.

Nezaposlenost je najveći problem i u etnički srpskom selu Gornja Gušterica, potvrđuje Slađan Mitić.

“Ima dosta mladih, ima i dece, hvala bogu. Ali su polako počeli da odlaze, jer nema posla. Nadamo se da će opština da poradi na tom problemu. Znam da je to veliki problem svugde, ali, eto, mi smo etnički čisto srpsko selo i ovde nema nacionalne manjine, pa mislim da je prioritet da se ta omladina zadrži i da ovde stanovništvo ostane kako jeste sada,“ kaže Mitić za RTV Kim.

Mladi u Dobrotinu, osim što nemaju posla, nemaju ni mesta za izlazak.

“Život mladih u Dobrotinu je težak, nema gde da se izađe. Mi nemamo kafiće. Nama je u Gušterici, susednom selu, jedini izlazak po kafićima. Tamo se družimo. Inače, u Dobrotinu, nema,“ kazao je Stefan Gudžić.

U Dobrotinu, povremeno se dešavaju međuetnički incidenti i provokacije, kazao nam je predstavnik ovog sela. Zbog toga je, kako navodi, tražio pojačano prisustvo policije.

“Pre dva meseca smo imali neke male incidente sa Albancima. Dok su šetale dve žene, stao je automobil u kojem su bila dvojica Albanaca i dobacivali su im. Ja sam, kao predstavnik sela, reagovao i pisao sam zahtev policiji u Gračanici za malo većim prisustvom. To je urodilo plodom, vidimo da je policija češće u selu,“ kaže Gudžić.

Prema podacima sa zvanične Internet stranice lokalne samouprave, na teritoriji opštine Gračanica živi blizu 25.000 stanovnika, među kojima je najviše Srba, čak 85,7 odsto. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom.

Oni koji su stalno zaposleni, uglavnom rade u zdravstvenim, obrazovnim ili institucijama lokalne samouprave. Privrednika je malo, ili su nedovoljno razvijeni da bi ponudili posao većem broju nezaposlenih zemljaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: