Izrael diže zid, tenzije rastu: "U sledećem ratu..." FOTO

Veliki zid koji Izrael gradi duž svoje severne granice doveo je do tenzija te zemlje s Libanom koji strahuje da će barijera zahvatiti i njegovu teritoriju.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2018.

19:11

Izrael diže zid, tenzije rastu:
Foto: Tanjug/AP

Izrael tvrdi da je zid neophodan za zaštitu civila od napada libanskog ekstremističkog Hezbolaha.

Izraelska vojska tvrdi da se ceo zid gradi na teritoriji Izraela, a mirovnjaci UN u toj oblasti slažu se s tim, navodi Asošiejted pres.

Međutim, proiranski šiitski Hezbolah nikada nije u potpunosti prihvatio postojeću granicu, a neimenovani visoki vojni zvaničnik Izraela navodi da obaveštajna služba te zemlje pažljivo nadgleda tu grupu.

Liban i Izrael su tehnički još u ratu.

Izraelska vojska je ove nedelje organizovala veliku vežbu na severu zemlje, simulirajući budući sukob s Hezbolahom protiv kog je mesec dana ratovala u leto 2006. godine.

Izraelci strahuju da bi neprijateljstvo moglo ponovo da izbije, dok se stišava građanski rat u susednoj Siriji u kojem se gerilci Hezbolaha bore na strani snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Neimenovani komandant izraelske vojske izjavio je danas da Hezbolah jača u Libanu poslednjih godina i da utiče na libansku vojsku.

On je najavio da u slučaju novog vojnog sukoba Izrael neće praviti razliku između Hezbolaha i snaga libanske vlade, preneli su izraelski mediji.

"Razlika koju smo pravili između Hezbolaha i Libana u Drugom libanskom ratu bila je greška. U sledećem ratu nećemo praviti tu razliku. Gađaćemo Liban i svaku infrastrukturu koja bude doprinosila borbi", rekao je neimenovani oficir.

On je dodao da izraelska vojska ipak ne veruje da je Hezbolah zainteresovan za novi sukob.
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: