Netanijahu stiže u Moskvu, čeka ga Putin

Moskva -- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se danas u Moskvi s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Taj susret odigrava se nakon što je nedavno Izrael optužen za udar iz vazduha na sirijsku vazduhoplovnu bazu kraj Homsa za koju se misli daje koriste iranski i drugi šiitski borci.

U poslednjim danima Izrael je usredsređen i na sprečavanje sirijskih boraca da uđu u demilitarizovanu zonu na granici na Golanskoj visoravni dok snage lojalne predsedniku Sirije Bašaru Asadu uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga nastoje da osvoje poslednja uporišta pobunjenika.

Izraelski mediji navode da Rusija uglavnom žmuri na česte napade na iranske mete, koji se pripisuju Izraelu iako podržava Asada koji je u savezništvu s Iranom.

Netanjahu smatra da je spremnost Rusije da toleriše takvu aktivnost rezultat njegovih čestih konsultacija s Putinom. Oni su se prethodno sastali u Moskvi 15. juna ubrzo nakon napada iz vazduha na iransku vojnu bazu koji je takođe pripisan Izraelu.

Netanjahu se u utorak sastao s Putinovim specijalnim izaslanikom Aleksandrom Lavrentijevim i zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejom Veršininom u Jerusalimu da razgovara o razvoju regionalnih događaja, saopštio je kabinet premijera.

On je ponovio poziciju Izraela da neće tolerisati vojno prisustvo Irana i njegovih saveznika bilo gde u Siriji i da se ta zemlja mora strogo pridržavati Sporazuma o razdvajanju snaga iz 1974. godine.

Izrael je više puta ponovio da neće tolerisati iransko vojno prisustvo u Siriji, izvodio udare na snage koje podržava Teheran i sprečavao pokušaje da se prokrijumčari oružje libanskom šiitskom Hezbolahu.

Rusija je navodno pristala da drži iranske snage na odredjenoj udaljenosti od granice na Golanu ali je potpuno iransko povlačenje označila sasvim nerealnim. Netanjahu će, kako se očekuje, doputovati u Moskvu popodne i prisustvovati fudbalskoj utakmici Hrvatska - Engleska, a vratiće se u Izrael rano u četvrtak.

Svet

CAR: Ubijeni ruski novinari

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je smrt trojice ruskih građana sa novinarskim dokumentima u Centralnoafričkoj republici (CAR), preneo je TASS.

Svet utorak 31.07. 21:27 Komentara: 0
strana 1 od 464 idi na stranu