Pacoli: Saslušali jedni druge, bez nekog rešenja

Priština -- Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je u Briselu da su najviši zvaničnici Kosova i Srbije saslušali jedni druge, ali nije bilo nekog rešenja.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Pacoli je naveo da je proces postizanja pravno obavezujućeg sporazuma dve strane u početnoj fazi, da su danas saslušani stavovi obe strane, dok će se o problemima razgovarati kasnije, a ne danas.

Kosovski šef diplomatije nije odbacio mogućnost sastanka predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačića i Aleksandra Vučića, bez prisustva Federike Mogerini.

"Sve je moguće, susreti nisu zabranjeni. Dogodili su se i ranije i dogodiće se i u budućnosti", dodao je on.

Govoreći o kompromisu za postizanje sporazuma, Pacoli je kazao da je Kosovo taj kompromis prihvatilo u paketu za rešenje statusa Kosova posrednika UN-a Martija Ahtisarija.

Rekao je da neće da govori o vestima o povlačenju priznanja Kosova i dodao da je Kosovo konstruktivno i stvara prijateljstva sa državama širom sveta.

"Mogu da vam kažem da oko deset snažnih država u završnom procesu priznanja Kosova. Radi se o državama sa svih kontinenata. To je nezaustavljiv proces i da, ta priznanja će neke iznenaditi. Nije bilo povlačenja priznanja", kazao je Pacoli.

Pročitajte još:

"Problemi da se rešavaju u miru, naciji ću se obratiti..."

Tači: Bilo teže nego što se može opisati

Mogerini o razgovorima: Dogovoreno intenziviranje rada

Dačić: Šta će vam onda Srbija, ako ste sve rešili?

Pacoli: Neko ovde laže i izmišlja...

Kako je prenela Koha, nedavno je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predstavio dokument u kojem se tvrdi da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ali je istog dana liberijska vlada putem zvanične medijske izjave "odbacila izveštaje u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Kosovom".

"Liberija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti i ostaje posvećena Zajedničkoj deklaraciji o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

Pacoli je danas rekao da su takođe lažne i najave povlačenja priznanja od strane Gvineje Bisao, gde je Kosovo prošle nedelje postavilo nerezidentnog ambasadora. Takve su i izjave o drugim zemljama koje su navodno povukle priznanje Kosova, naveo je Pacoli.

Kosovo

Sprečen prijem Kosova u SCO

Beograd -- Na sednici Saveta Svetske carinske organizacije u Briselu je sprečen prijem samoproglašenog Kosova, čiji status u toj organizaciji ostaje sporan i zamrznut.

Kosovo subota 30.06. 16:39 Komentara: 20
strana 1 od 98 idi na stranu