EU komesar: Sve zemlje EU moraju da pomognu oko migranata

Sve zemlje Evropske unije treba da pomognu južnim susedima, gde pristiže većina migranata, poručio je danas evropski komesar Ginter Etinger.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

10:19

EU komesar: Sve zemlje EU moraju da pomognu oko migranata
Ilustracija: Getty Images

Etinger je ovo izjavio novinarima u Luksemburgu uoči vanrednog mini-samita o migracijama koji će se u nedelju održati u Briselu. Taj sastanak, prema rečima Etingera, trebalo bi da bude "podsetnik puta ka evropskom jedinstvu", prenosi Rojters.

"Smatram da cela Evropa mora da pokaže solidarnost prema onima koji su najviše pogođeni - Grčka, Malta, Kipar, Bugarska, Italija i Španija", kazao je Etinger.

Vanredni sastanak EU u Briselu biće održan sa ciljem pronalaženja evropskog rešenja za izbegličko pitanje, navodi agencija APA.

Sedam država će se sastati u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom na temu ilegalne migracije, jačanje „Dablinskog sporazuma" i uloge Fronteksa.

Na sastanku će biti nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država i vlada Italije, Francuske, Španije, Grčke, Bugarske i Austrije.

Ovan vanredni sastanak predstavlja pripremu za Samit EU koji je zakazan za četvrtak i petak.

Merkel je pod snažnim pritiskom u Nemačkoj zbog svoje politike prema azilantima i želi da pronađe evropsko rešenje kako bi sprečila krah koalicije CDU/CSU.

Naime, CSU je Merkelovoj dala rok do kraja juna za pronalaženje evropskog rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: