Kosovo upozoreno, nelegalno korišćen kod država

Međunarodna unija za telekomunikacije u najnovijem biltenu od 1. juna upozorila da radio-amateri sa Kosova neovlašćeno i ilegalno koriste kôd namenjen državama.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2018.

07:47

Kosovo upozoreno, nelegalno korišćen kod država
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Za Međunarodnu uniju za telekomunikacije (ITU) takva neovlašćena upotreba prefiksa Z6 predstavlja kršenje radio-regulacija (RR), saznaje Tanjug.

ITU je pozvala Međunarodnu uniju radio-amatera da nalože Kosovu da prestane sa neovlašćenom upotrebom koda kao državnog, jer Kosovo nije država članica ITU.

Srbija se žalila ITU zato što radio-amateri tzv. Kosova neovlašćeno koriste prefiks Z6. U toj žalbi, Srbija je navela da je upotreba prefiksa Z6 kršenje radio-regulacija ITU i da nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN po kojoj je KiM deo Srbije, i samim tim na KiM mora da se koristi kôd za radio-amatere dodeljen Srbiji.

U skladu sa odredbama RR, kôd može da bude dodeljen državama članicama ITU na Konferenciji za radio-regulacije ili to može da učini sam generalni sekretar ITU.

ITU nije dodelio prefiks Z6 nijednoj svojoj članici pa je shodno tome, korišćenje tog prefiksa od bilo kog entiteta nezakonita upotreba međunarodnog resursa, piše u pismu generalnog sekretara ITU Holina Zaoa, upućenom predsedniku Međunarodne unije radio-amatera Timotoju Elanu (IARU) u koje je Tanjug imao uvid.

ITU je decembra 2016. godine uz saglasnost Srbije ustupila Prištini na korišćenje pozivni telefonski broj +383 za geografsku oblast, a kako jasno stoji u biltenu ITU, taj broj ne prejudicira status, niti je državni broj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: