Otac Stevan govorio o napadu na njega i porodicu u Žaču

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske otac Stevan Marković opisao je incident u selu Žač gde je njega i njegovu porodicu napala grupa Albanaca.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2018.

23:36

Otac Stevan govorio o napadu na njega i porodicu u Žaču
Getty Images

"Vraćali smo se iz Pećke Patrijaršije ka Osojanima, bilo je sedam sati ujutro. U mestu Žač posred puta je bio kombi sa otvorenim vratima, a dodatno pored je stajao čovek koji je prosipao vodu, tako je da je put bio potpuno blokiran. Stao sam i zamolio da zatvore makar vrata od kombija kako bismo prošli. U tom trenutku nisam ni pomislio da je to blokada za mene, za moju porodicu", rekao je otac Stevan za "Blic".

Albanci, članovi porodice Keljmendi nisu pomerili kombi, sveštenik Srpske crkve pokušao je okolo da prođe. Nije bilo mesta.

"Otvorio sam prozor i oni su krenuli ka nama. Videli su da sam u mantiji i pomislio sam da žele da se izvinu zbog blokade. Hteo sam i ja da izađem da kažem, da je sve u redu. I taman kada sam malo otvorio vrata, jedan od njih šutnuo je svom silinom vrata. Nasrnuli su. Počeli da šutiraju kola i polomili stakla. Deca su počela da plaču", priča otac Stevan.

Sveštenik je na Kosovu i Metohiji služio u nekoliko crkvi i ponešto zna od albanskog. Jedan od Albanaca je potrčao u dvorište odmah pored puta.

Kako su se svi članovi porodice Keljmendi okupili oko kola i tako oslobodili deo puta, sveštenik je dajući gas uspeo da prođe pored barikade. Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji.

Inače, otac Stevan bio je i u selu Petrič u ponedeljak kada su Albanci kamenovali Srbe, jednog uhapsili, a troje povredili. Grupa Srba povratnika ali i interno raseljenih lica, u svom selu je želela da obeleži praznik Svete Trojice. Albanci su vozilima blokirali prilaz crkvi i okupili se u većem broju kako bi napali Srbe. Otac Stevan je trebalo da služi.

"Napali su nas, ali ja nisam želeo da prekinem molitvu", ispričao je otac Stevan.

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je u saopštenju da je grupa Albanaca, kod sela Žač, nedaleko od Kline, na Kosovu i Metohiji, presrela je lokalnog sveštenika, oca Stevana Markovića, koji se svojom porodicom vraćao sa službe u Pećkoj patrijaršiji.

"Svešteniku su Albanci prvo preprečili put, a potom se okupila veća grupa, koja je rukama počela da udara o kola i slomila prednje staklo na vozilu", navodi se u saopštenju i dodaje da su tom prilikom petogodišnji blizanci i sveštenikova supruga pretrpeli veliki strah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: