"Mir sa Pjongjangom ne znači odlazak američkih vojnika"

Južnokorejski predsednik Južne Koreje Mun Džae-In odbacio je ideju o odlasku američkih vojnika iz Južne Koreje u slučaju mirovnog sporazuma sa Severom.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2018.

10:38

Ilustracija: Thinkstock

"Američke snage u (Južnoj) Koreji su predmet saveza Južne Koreje i SAD. To nema nikakve veze sa potpisivanjem mirovnog sporazuma" sa Pjongjangom, rekao je Mun.

Seul je danas potvrdio da se više američkih borbenih aviona F-22 Raptor raspoređuje u Južnoj Koreji uoči predstojeće združene vojne vežbe.

Južna i Severna Koreja i dalje su formalno u ratu pošto je sukob vođen od 1950. do 1953. godine obustavljen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Na istorijskom susretu u demilitarizovanoj zoni Korejskog poluostrva prošle sedmice, severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje postigli su saglasnost da je potrebno potpisivanje mirovnog sporazuma da bi se Korejski rat zvanično okončao.

Mun je naveo i da je preduslov za zaključenje mira odustajanje Severa od nuklearnog i raketnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: