Misterija u Beloj kući, gde je Makronov hrast? U karantinu

Misterija u Beloj kući - šta se dogodilo sa stablom hrasta koje su predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron, zasadili ove nedelje.

Izvor: B92

Nedelja, 29.04.2018.

21:16

Misterija u Beloj kući, gde je Makronov hrast? U karantinu
Foto: GettyImages

Jelisejska palata je saopštila pred posetu da je predsednik Francuske izrazio nadu da će taj hrast biti zasađen u bašti Bele kuće, a fotografi su u ponedeljak snimili Trampa i Makrona kako lopatama ubacuju zemlju oko stabla tokom ceremonijalnog sađenja na južnom travnjaku Bele kuće.

Međutim, krajam nedelje, drvo je nestalo s travnjaka, gde je na njegovom mestu krpica blede trave. Bela kuća nije ponudila objašnjenje.

Ipak, Ubrzo se oglasila Jelisejska palata koja je saopštila da je stablo hrasta uklonjeno iz bašte Bele kuće iz "fito-sanitarnih razloga".

Uvezeni hrast mora da prodje redovnu fitosanitarnu kontrolu prema propisima američke carine, preneo je danas list "Figaro".

Američka carina ima propis da svaka uvezena bilka mora da prođe karantin od 40 dana i da Makronov hrast nije izuzet iz tog pravila.

Hrast je simbolično uzet iz dvorca Tjeri na severu Francuske, gde je 2.000 američkih marinaca poginulo u obližnjim šumama tokom bitke u Prvom svetskom ratu 1918. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: