Sreda, 25.04.2018.

12:34

"Draža Mihailović bio otpadnik i dvostruki izdajnik"

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović kritikovao je predlog POKS-a da Vojna akademija dobije ime Draže Mihailovića.

Izvor: Beta

Foto: GettyImages

Kako kaže, Mihailović je "otpadnik i dvostruki izdajnik".

Omerović je u saopštenju naveo da je Mihailović "izdao otadžbinu i svog vrhovnog komandanta kralja jer nije izvršio njegovu naredbu da se pridruži Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije".

"Kako bi taj čovek mogao biti primer vojnicima koji moraju izvršavati naredbe a ne da ih preispituju? Kada bi neko u Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu ili Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, u najmanju ruku bi išao u ludnicu, a u zatvor sigurno", naveo je Omerović.

Omerović je upitao zašto oni koji stoje iza predloga o imenovanju Vojne akademije ne predlože da se "neki trg ili ulica u Beogradu nazovu po Nikoli Kalabiću ili da se neko obanište zove po Momčilu Đujiću".

"Čudi me da se nisu setili da promene i nazive dva najveća sportska društva, Crvene zvezde i Partizana i da ti omraženi komunistički nazivi ponesu imena 'četnik' i 'kokarda'. Tako bi barem bili dosledni, ovako ispadaju smešni", naveo je predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najavio je juče da će Skupštini Srbije uputiti amandman na Predlog zakona o vojnom obrazovanju kojim se predlaže da Vojna akademija ponese ime komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića.

"Najznačajniji francuski vojni orden Ratni krst koji mu je 1943. godine dodelio general Šarl de Gol, kao i posthumno odlikovanje Legija zasluga prvog stepena, koje 1948. godine dobio od američkog predsednika Harija Trumana, kao i još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svetskog rata najbolja su preporuka za ovu odluku", naveo je POKS.

Podsećamo, Liga socijaldemokrata Vojvodina prethodno je predložila da Vojna akademija dobije ime Koče Popovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: