Tači: EU neće drugi Kipar, nezavisnost – nepovratan proces

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da 2018. očekuje istorijski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Subota, 17.02.2018.

23:41

Tači: EU neće drugi Kipar, nezavisnost – nepovratan proces
Foto: EPA-EFE/Vassil Donev

On je istakao da je to uslov za evropsku budućnost obe strane.

"Nadam se i verujem da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma Kosova i Srbije kao dve nezavisne i suverene države. Sporazuma koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa, a ujedno i pomirenja naših naroda", kazao je Tači za televiziju N1.

On je u intervjuu emitovanom povodom 10 godina od proglašenja takozvane nezavisnosti Kosova, naglasio da mir između Beograda i Prištine znači mir za Zapadni Balkan i ocenio da u tom procesu EU mora da preuzme aktivnu ulogu uz podršku SAD.

"Mislim da je i pravi trenutak za vođstvo obe zemlje da dođe do sporazuma koji je nedostajao tokom 100 godina i koji će otvoriti perspektivu za buduće generacije", rekao je Tači.

Naveo je da uzajamno priznanje zavisi od volje obe strane i da bi trebalo da postoji visoka državna i istorijska odgovornost i okrenutost budućnosti.

"Priština je spremna, ali jedno je sigurno - ni Srbija ni Kosovo nemaju evropsku budućnost bez zajedničkog dogovora i bez uzajamnog proznanja. Srbiji neće biti dozvoljeno da se pridruži evropskoj porodici bez priznanja Kosova, jer ni EU nije zainteresovana za stavarnje drugog Kipra na evropskom području", smatra Tači.

On je naglasio i da će trenutak razgovora o demarkaciji između Kosova i Srbije brzo doći i kako je ocenio, to će biti "faktički oblik priznavanja nezavisnosti".

Tači je zapitao i sa kojom teritorijom i kojim stanovništvom će Srbija ući u EU.

"Sa Kosovom kao delom njene teritorije ne, nikad. Sa stanovništvom Kosova kao delom Srbije - nikada", kazao je predsednik Kosova.

Istakao je da izgradnja države Kosovo "nije trka i nije usmerena protiv Srbije", navodeći da bi Beograd ne bi trebalo da se bavi Kosovom, jer je to kako je dodao, samo gubljenje energije, imajući u vidu da je nezavisnost Kosova nepovratan proces.

Naveo je da se Kosovo tokom 10 godina nezavisnosti konsolidovalo i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, da ga je priznalo 115 zemalja i da je član oko 200 međunarodnih organizacija.

"Svestan sam izazova koji imamo u pogledu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova, ali ubeđen sam da će Kosovo biti deo Ujedinjenih nacija, Uneska, Interpola i svih međunarodnih mehanizama", rekao je Tači, navodeći da to uključuje i pristupanje EU i NATO.

Prema njegovim rečima Kosovo je uspešno prošlo međunarodni nadzor nezavisnosti.

Tači je dodao da je Kosovo pozdravilo stategiju koju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio u vezi sa proširenjem EU na države Zapadnog Balkana.

"Očekivali smo veću jasnoću, ali ima vremena da se ova stategija dopuni i ispravi. Moramo ispuniti naše obaveze. Uskoro ćemo izglasati demarkaciju sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova. Kosovo će imati liberalizaciju viznog režima, kao i siguran evropski put", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: