Ambasador SAD:Kosovo da pokaže da može da završava poslove

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da 2018. godine Kosovo očekuju ozbiljne teme i da ono treba da dokaže da može da donosi teške odluke.

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2017.

16:28

Ambasador SAD:Kosovo da pokaže da može da završava poslove
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

"Kosovo treba da pokaže međunarodnim saveznicima da može da završava poslove, uključujući i donošenje teških odluka", kazao je američki diplomata u intervju za dnevnik "Epoka e Re".

Kao jedan od najznačajnijih zadataka, Delavi je izdvojio ratifikaciju sporazuma o razgraničenju Kosova sa Crnom Gorom, potpisanog još 26. avgusta 2015. godine.

"Poslanici treba da ratifikuju sporazum o obeležavanju granice koji je potpisan 2015. godine", kazao je Delavi i ocenio da je zbog demarkacije Kosovo u talačkom položaju, a da su mnogi taj sporazum koristili u sopstvene političke ciljeve.

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), američki ambasador je rekao da SAD nimalo ne podržava ideju o stavljanju van snage zakona o tom sudu, jer bi to prema njegovim rečima izazvalo "teške i specifične posledice za evropsku budućnost Kosova i u odnosima sa SAD".

On je rekao da je ideje o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu pokrenuta u tajnosti, kako bi se "izbeglo pažljivo razmatranje kosovske javnosti i njenih međunarodnih prijatelja".

"Ja sam izuzetno razočaran time što se dovodi u pitanje budućnost države, kako bi se promivisali njihovi lični interesi (pojedinaca koji su pokrenuli ideju o suspenziji zakona)", kazao je Delavi.

On je dodao da Kosovo ima pravo na svoju vojsku, "kao suverena država".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: