Snimljen zvuk koji je izludeo američke diplomate na Kubi

Pre dve nedelje američki mediji preneli su vest da su sa Kube povučene diplomate iz ambasade SAD u Havani zbog misteriozne bolesti koju je izazvalo "pištanje".

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Čak se navodilo i da je reč o "napadu zvukom" na američke diplomate koji je počeo još prošle godine i zbog kog se najmanje 21 osoba iz ambasade u Havani požalila na zdravstvene tegobe.

Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio da su neke od žrtava pretrpele lakše povrede mozga kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja, podseća Jutarnji list.

Ali, šta su zapravo diplomate i službenici američke ambasade u Havani slušali mesecima? Odgovor je dala agencija Asošiejted pres, koja je objavila kratak snimak misterioznog zvuka, jednu od varijacija audio-zapisa koji su slušali radnici ambasade.

Navodi se da je taj zapis digitalno pojačan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije izmenjen, navodi AP.

Reč je o tek jednom od niza zvukova snimljenih u ambasadi, a koji su istražitelje naveli da inicijalno posumnjaju u neku vrstu zvučnog oružja.

Prema autorima teksta agencije AP, snimljeni zvuk sličan je oglašavanju mase cvrčaka, ili cviljenju u vrlo visokom tonalitetu. Neki međutim kažu da im zvuk liči na pištanje, ali ono koje bi moglo da "izludi" one koji ga duže slušaju.

Snimci su poslati iz Havane analitičarima u američkoj mornarici, koja poseduje napredne mogućnosti za analizu akustičnih signala, ali i američkim obaveštajnim službama.

Svet

strana 1 od 13132 idi na stranu