Sreda, 30.08.2017.

19:51

Izmene i dopune Zakona o BIA stigle u skupštinu

Izmene i dopune Zakona o BIA stigle su u proceduru Skupštine Srbije.

Izvor: Beta

Izmene i dopune Zakona o BIA stigle u skupštinu
Foto: Tanjug

Izmenama je previđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Tim izmenama predviđeno da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Aktuelnim zakonom predviđeno je da se na unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u BIA primenjuju načela kao u ministarstvima i posebnim organizacijama, osim ukoliko obavljanje određenih poslova ne zahteva drugačiji način organizovanja.

Izmenama zakona, aktom direktora BIA uređuju se i međusobni odnosi organizacionih jedinica, način saradnje Agencije sa drugim organima i organizacijama, podela radnih mesta, vrste radnih mesta, ukupan broj radnih mesta sa nazivom, opis poslova, raspon zvanja, zaštitni režim, status pripadnika, potreban broj izvršilaca i uslovi za svako radno mesto, kao i podaci o stepenu uvećanja staža osiguranja.

Predloženim izmenama zakona je predviđeno da podaci sadržani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Izmenama zakona predviđeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor.

Izmenama je predviđeno stručno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stručnog ispita, a program i način pohađanja utvrđuje se aktom direktora.

Predloženo je i da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a postupak, merila i način ocenjivanja uređivaće se aktom koji takođe donosi direktor.

U obrazloženju predloženog zkona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i usklađivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Izmene su u skupštinu upućene na usvajane po hitnom postuku s obzirom da bi u protivnom, kako je navedeno, bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uređenje i bezbednost Srbije, a to bi moglo da ima štetne posledice po bezbednost građana i ostvarivanje i zaštitu njihovih sloboda i prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: