"Prelio" se sukob, Izrael gađao sirijsku armiju

Izrael je napao pozicije sirijske armije nakon što se sukob u Siriji slučajno, kako se veruje, prelio na izraelsku teritoriju, javljaju izraelski mediji.

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

16:48

Foto: Gettyimages

Izraelska vojska je saopštila da je izraelski avion napao sirijske pozicije sa kojih je otvorena vatra.

Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava, čije je sedište u Velikoj Britaniji, dva sirijska vojnika ubijena su u napadu Izraela.
Opservatorija je prijavila i žestoke borbe izmedju snaga sirijske vlade i pobunjenika na severozapadu Sirije.

"IDF (Izraelske odbrambene snage) neće dozvoliti nijedan pokušaj povređivanja suvereniteta Izraela i bezbednosti njegovog naroda i smatra sirijski režim odgovornim za ono što se dešava na njegovoj teritoriji", navedeno je u vojnom saopštenju.

Izrael se takođe žalio mirovnim snagama UN koje su zadužene za mir duž granice. Ranije se vatra iz sukoba koji besni u Siriji prelila u Izrael i više projektila je pogodilo deo Golanske visije pod kontrolom Izraela.

U tom incidentu nije bilo žrtava, niti je pričinjena materijalna šteta. Izraelska vojska je rekla da je zbog unutrašnjih sukoba kraj Kuneitre zatraženo od farmera i civila da se ne približavaju granici.

Izraelci dolaze masovno na Golansku visoravan tokom leta da pešače i beru voće, a vojska im je sada rekla da se drže podalje od graničnog područja, navodi agencija Asošiejted pres.

Izrael nastoji da se drži po strani od građanskog rata u susednoj Siriji koji traje već sedmu godinu, ali je ranije odgovarao ograničenim napadima u slučaju prelivanja sukoba. Izraelske vazduhoplovne snage su takođe napadale konvoje oružja iz Sirije navodno namanjene libanskom Hezbolahu, koji se bori na strani snaga sirijskog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: