Osnovan pokret "Slobodni građani Srbije", Janković na čelu

Beograd -- U Beogradu je osnovan novi politički pokret "Slobodni građani Srbije" za čijeg predsednika je izabran bivši ombudsman i predsednički kandidat Saša Janković.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za članove predsedništva pokreta izabrani su - Aida Ćorović, Srđan Škoro, Goran Marković i Dušan Teodorović.

Osnivačka skupština novog političkog pokreta prisustvuje 62 osnivača i brojne poznate javne ličnosti.

Među prisutnima su reditelj Goran Marković i Zdravko Šotra, muzičari Vasil Hadžimanov i Vlado Georgijev.

Janković je nakon izbora za predsednika poručio da je danas osnovana politička organizacija koja će vratiti osmehe na lica građana i građanki Srbije i raditi na ozdravljenju države i društva.

"To je ono zbog čega smo se okupili, da ozdravimo naše duboko podeljeno društvo, da ozdravimo naše institucije i državu koja mora da nam garantuje ravnopravnost, jednakost, pravičnost, pravdu, sve što smo upisali u naše ciljeve, a oni su mnogobrojni", rekao je Janković.

Na pitanje o saradnji sa drugim političkim organizacijama, Janković je na konferenciji za novinare rekao da će o tome odlučiti predsedništvo i pojasnio da će pokret sarađivati sa onima koji bez rezerve dele vrednosne ciljeve, ali ne i sa onima koji su spremni na otvorenu ili prikrivenu saradnju sa vlašću.

Janković smatra da će u Srbiji postojati dve političke opcije, jedna okupljena oko Aleksandra Vučića, a druga demokratska koja želi budućnost Srbije bez straha, bez pritisaka, ucena, bez kriminala i koja će, kako veruje, biti okupljena oko pokreta Slobodni građani Srbije.

"To je civilizacijska i vrednosna podela. Očekujemo da će pokret biti težište okupljanja demokratskih snag", rekao je Janković.

On nije želeo da komentariše izjavu američkog ambasadora o listu Informer, rekavši da će se o političkim pitanjima izjašnjavati u narednim danima.

Takođe, naveo je i da će o učešću na beogradskim izborima odlučiti predsedništvo.

"U statutu stoji da će pokret ucestvovati na svim izborima, a o konkretnim izborima će odlucivati predsednistvo", podvukao je Janković, navodeći da se ta tema nije razmatrala, budući da je pokret tek osnovan.

On je pozvao medije da podstiču rad pokreta svojim pitanjima, dodajući da će se razmotriti svaka opaska javnosti.

"Moje oču su uprte u budućnost, budućnost blagostanja, mira, a ne rata, sarađe, a ne podele", istakao je Janković.

Politika

"Neće biti promene kursa"

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio da nova Vlada treba "žestokim tempom da nastavi rad na prioritetima" i da neće biti "promene kursa".

Politika sreda 31.05. 20:52 Komentara: 0
strana 1 od 282 idi na stranu