12 minuta Pjongjanga bez cenzure (VIDEO)

Finski novinar Mika Makelainen snimio je "običan dan" u Pjongjangu, a zatim je uspeo i da iznese snimak iz zemlje i objavi ga na Fejsbuku, što je prava retkost.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2017.

08:55

12 minuta Pjongjanga bez cenzure (VIDEO)
Foto: Screenshot / Facebook / Mikareport

Kombinacija tajnovitosti Severne Koreje, stroge kontrole stranih izveštača, ali i odnosa zapadnih medija prema toj zemlji zamagljuju percepciju običnih ljudi o tome kako se zaista živi u Pjongjangu, a snimak od 12 minuta kroz vetrobransko staklo pruža redak uvid u fascinantnu arhitekturu grada i prenosi delić "obične" atmosfere preko granice.

Makelainen je dopisnik državne finske televizijske mreže iz Azije i prošlog meseca je bio na zadatku u Pjonjangu, kako bi izveštavao sa proslave "Dana sunca", kojim se obeležava godišnjica rođenja Kim Il Sunga.

Na putu od centra grada ka aerodromu minibusom, Mikelainen je uzeo mobilni telefon i počeo da snima kroz prednje staklo.

"Potpuno slobodno sam snimao, niko mi nije rekao da ne snimam", rekao je on.

Na snimku se vidi 12 minuta putovanja velikim, širokim bulevarom, a zatim izlazak iz grada i vožnja nešto lošijim putem do aerodroma. Ulice su prilično prazne, verovatno zbog praznika i kiše.

U prvim minutima snimka se vide zgrade koje odgovaraju onim građenim u doba socijalizma širom Istočnog bloka. Ipak, ove su vrlo dobro održavane i sa fasadama u boji. Nešto kasnije se vide i futurističke višespratnice, među kojima je i "Kula besmrtnosti", a tu je i naučni centar i izložbena dvorana u obliku planete na 4:56.

Makelainen je na Fejsbuku preciznije objasnio nekoliko detalja koji se vide na snimku.

Kako kaže, "mercedes" sa početka snimka ima registracije koje počinju brojevima 727, rezervisanim za "visoke funkcionere".

Zgrada sa leve strane na 1:45 je Dom 25. april, u kome je održan 7. kongres Partije. Nešto kasnije se vidi "Kula besmrtnosti" i niz oblakodera u kojima žive "bezbednjaci" i univerzitetski profesori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: