Zašto je zapravo šef ruskih obaveštajaca bio u Beogradu?

U odnosima Moskve i Beograda nastao je skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, piše moskovski dnevnik Komersant.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL
EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL

Ruski list dodaje da je to posetom Beogradu rešavao sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev.

Dnevnik navodi da je list Danas objavio da je nekoliko građana Rusije deportovano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Podgorici i da tu informaciju niko nije zvanično demantovao.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i potpredsednik vlade Nebojša Stefanović rekao je ranije da poseta sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa nema nikakve veze sa „špijunskom aferom“ već da je ona ugovorena pre nekoliko meseci.

Ta vest se podudarila sa neočekivanim dolaskom Patruševa u Beograd, čiji je cilj, po ocenama lokalnih eksperata, bio razmatranje "crnogorskog slučaja" i "pokušaj da se ne dozvoli skandal u srpsko-ruskim odnosima", piše dnevnik.

"Komersant" navodi da je Patrušev primljen na najvišem nivou, da su svi razgovori protekli u strogo zatvorenom režimu, a da je na početku posete zvanično saopšteno da je srpskim zvaničnicima predložio potpisivanje memoranduma o razumevanju u oblasti bezbednosti.

List navodi da su, međutim, mnogi lokalni političari i eksperti posumnjali da je razgovor o memorandumu bio glavni cilj dolaska Patruševa, s obzirom na to da se memorandum razmatrao i ranije i da nema obavezujući karakter.

List napominje da je Patrušev stigao u Beograd dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio plan nasilnog zauzimanja državnih institucija Crne Gore, uz pomoć stranog faktora i potvrdio prethodnu informaciju specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića.

U tekstu u "Komersantu" se dodaje da je nakon sastanka sa Vučićem izdato samo kratko saopštenje, "čija je glavna fraza" da je konstatovano da službe bezbednosti Rusije i Srbije uspešno sarađuju.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore u Beogradu, da je glavni zadatak Patruševa bio da "reši nastalu situaciju i da ne dozvoli skandal u rusko-srpskim odnosima", a sudeći po saopštenju, zaključuje dnevnik, "emisaru iz Moskve izgleda da je uspelo".

"Komersant" navodi da Beograd takođe nije zainteresovan za skandal, a da s druge strane, ne želi da bude osumnjičen da ima veze s kriminalnim akcijama u susednoj zemlji.

Politika

strana 1 od 211 idi na stranu