B92 pita NATO: Da li su to pretnje?

Beograd -- Nakon što je državni vrh izjavu generala NATO Petra Pavela da je Balkan potencijalni izvor ratnih sukoba ocenio kao pretnju, B92 je u Briselu dobio reakciju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Visoki vojni zvaničnik Alijanse poručuje da NATO nikome ne preti i da je njegov cilj da zajedno sa svim zemljama u regionu radi na bezbednosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.

"Balkan je još uvek potencijalni izvor ratnih sukoba, a NATO mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma."

Takav stav predsedavajućeg Vojnog odbora NATO generala Petra Pavela razočarao je srpskog premijera, naljutio šefa diplomatije i predsednika države.

"Ne razumem na koju državu je mislio kada je rekao da će u njoj da prevlada ruski uticaj i da će ona biti opasna koliko je opasan i terorizam. Zar da mi odmah skočimo da zbog njih prebrojavamo svoju decu koja bi išla u rat? Kako NATO nije sramota! Što prvo ne počiste svoje dvorište. Što su se obrušili na druge koji nisu u NATO? Ko na Balkanu zvecka oružjem? Srbija? Ne! Neko drugi neprestano provocira", rekao je Nikolić za "Kurir".

U Briselu je TV B92 dobila odgovor Alijanse na reagovanje našeg državnog vrha.

B92: Da li se stav generala Pavela može okarakterisati kao pretnja?
Vojni zvaničnik NATO iz Brisela: NATO nikome ne preti. General Pavel je pomenuo tenzije u regionu koje inače prepoznaju svi lideri u regionu.
B92: Da li je to bio njegov lični stav ili je to stav Alijanse?
Vojni zvaničnik NATO iz Briselu: General Pavel je to izgovorio kao predsedavajući Vojnog odbora NATO. NATO i sve zemlje u regionu blisko i dobro sarađuju na zajedničkom cilju – da Zapadni Balkan bude bezbedan i siguran.

U Atlantskom savetu Srbije smatraju da general Pavel nije upirao prstom u Srbiju, već je govoreći o Balkanu izrazio zabrinutost za situaciju u Makedoniji, na Kosovu i BIH. S obzirom na to da Srbija sa NATO sarađuje na najvišem nivou, odnos Beograda i Moskve je gotovo zanemarljiv za Alijansu.

"Često sam u kontaktu sa zvaničnicima NATO i nijedan nije rekao da mu to smeta, niti alijansa ima želju i potrebu da nas zove u članstvo. Mi imamo odrešene ruke - ako želimo dobrodošli smo, ako ne, poštuju to. Dakle, niko ne preti i ne pritiska. Nema potrebe za dizanjem tenzija i ovo mi liči na predizbornu kampanju, a ne ozbiljnu priču", kaže za B92 Vladan Živulović iz Atlantskog saveta.

Nekadašnji šef diplomatije u SRJ Živadin Jovanović kaže za B92 da je zbog najnovijeg stava NATO državni vrh Srbije i te kako morao da odreaguje i da se glasno pita.

"Nije red da se makar i u primislima preti", kaže Jovanović.

Treba li uopšte zaključivati da ova najnovija epizoda u odnosima Srbije i NATO još nije završena i da je politika balansa još jednom testirana, i više nije jasno ni čijom voljom.

Politika

strana 1 od 220 idi na stranu