"Rumunija ima ozbiljnu kartu, može da stavi veto Srbiji"

Novi Sad -- Bivši predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je da bi ta zemlja mogla da stavi veto na priključenje Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako kaže, do toga će doći ukoliko Srbija ne bude u potpunosti poštovala bilateralni sporazum o zaštiti prava rumunske manjine.

Basesku, koji je predsednik desničarskog Pokreta narod, kaže da Rumunija "ima ozbiljnu kartu u svojoj ruci", jer može da ne ratifikuje priključenje Srbije EU i nakon završetka pretpristupnih pregovora, preneo je portal Vojvodina danas.

Rumunija smatra da su i Vlasi koji žive u dolini Timoka Rumuni, dok Srbija tu zajednicu smatra vlaškom manjinom, prenela je mađarska državna novinska agencija MTI i navela da se broj Vlaha u Srbiji procenjuje na četvrt miliona, ali da se na poslednjem popisu samo 35.330 ljudi izjasnilo kao Vlasi, a 29.332 kao Rumuni.

Agencija Agerpres je prenela da su na skupu na slobodnom univerzitetu u mestu Izvoru Murešului, na kojem tradicionalno učestvuju predstavnici prekograničnih Rumuna, predstavnici Rumuna iz Timočke krajine zahtevali da Rumunija odlučnije zahteva primenu sporazuma iz 2012.

"Želimo da Srbija postane članica EU, ali želimo i da se i mi priključimo s našim osnovnim pravima: da imamo rumunske škole, liturgije na rumunskom i rumunsku štampu", rekao je Predrag Balašević, potpredsednik kulturnog udruženja Rumuna i Vlaha iz Srbije "Ariadne Filum".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 620 idi na stranu