Kladioničari: Boris Džonson favorit za premijera

London -- Ubrzo nakon što je Dejvid Kameron najavio ostavku Rojters je preneo da se među kladioničarima Boris Džonson kotira kao budući britanski premijer.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Džonson, bivši gradonačelnik Londona i zagovornik Bregzita, favorit je na kladionicama kao naslednik Kamerona, koji se zalagao za ostanak u EU, naveo je Rojters.

I agencija AP je ranije prognozirala da je Džonson vodeći kandidat za premijera.

Očekivalo se da će kao "pobednik" u referendumskom danu Džonson govoriti pred novinarima, ali uprkos gužvi ispred svoje kuće i, kako navodi BBC, "haosu" koji je tamo vladao, kontroverzni političar je prošao kroz masu, seo u svoj automobil i odvezao se.

London je ubedljivo bio za ostanak, pa je jedan od lidera kampanje za izlazak i izviždan ispred svoje kuće.

Pročitajte još:

Kameron, koji je i lider vladajuće Konzervativne partije, uložio je svoj ugled za ostanak Britanije u EU, ocenila je američka agencija.

Odmah nakon što su izašle prve projekcije rezultata referenduma, prema kojima je mogao da se zaključi ishod, mediji su počeli da spekulišu da će Kameron podneti ostavku.

Veliki broj novinara nestrpljivo je čekao izjavu premijera u Dauning stritu, očekujući da će „odmah pasti" ostavka.

Kameron je, u prvom obraćanju posle objave konačnih rezultata referenduma na kom su se Britanci izjasnili za izlazak iz EU, rekao da je njegovom narodu potreban novi premijer i najavio da će podneti ostavku do oktobra.

"Mislim da ne bi bilo u redu da ja budem kapetan koji će povesti našu zemlju ka sledećoj destinaciji," rekao je Kameron.

On je u obraćanju novinarima ispred kancelarije u Dauning stritu rekao da je zemlji potrebno novo rukovodstvo, napominjući da on nije taj koji će zemlju voditi kroz pregovore sa Briselom o napuštanju EU.

Ostavku će, kako je naveo, podneti do konferencije Konzervativne stranke na jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu