Haos na Horgošu: Prelaz zatvoren,izbegli štrajkuju

Granični prelaz Horgoš na mađarsko-srpskoj granici je zatvoren, a više od hiljadu izbeglica krenulo je ka prelazu insistirajući da ih mađarska policija pusti.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Sa mađarske strane granice pojačane su policijske snage i postavljena je dodatna limena prepreka.

Izbeglice s Bliskog istoka, kojima je Horgoš prepreka na putu ka zemljama zapadne Evrope, započeli su štrajk glađu i zahtevaju da ih mađarska granična policija i vojska puste preko graničnog prelaza, javlja reporter B92 s mesta zbivanja.

Grupa izbeglica uzvikuje: "Otvorite, otvorite".

Mađarska je izbeglicama poručila da: "potraže azil na nekom drugom mestu ili da se vrate u zemlje iz kojih su došle".

U poslednjih sat i po vremena kroz punkt za registraciju izbeglica, 300 metara od glavnog graničnog prelaza Horgoš 1, madjarske vlasti su propustile dve porodice sa decom, rekli su Tanjugovom reporteru predstavnici UNĆR-a.

Punkt za registraciju izbeglica je otvoren popodne i ispred čeka jedan broj njih, ali procedura, kažu, teče veoma sporo.

Pre podneva su na graničnom prelazu Horgoš naizmenično propuštane grupe izbeglica i ostali putnici. Zadržavanje je bilo oko 20 minuta, uz obaveznu registraciju izbeglica i stroge kontrole svih putnika i vozila.

Najmanje hiljadu izbeglica, koji su noć proveli na graničnom prelazu Horgoš 2, koji je takođe zatvoren, krenuli su oko podneva prema graničnom prelazu Horgoš, po uputstvu mađarske granične policije.

Mađarska je uspostavila dve tranzitne zone za obradu zahteva za azil izbeglica duž mađarsko-srpske granice, gde će zahtevi biti obrađeni u roku od nekoliko sati, naveo je portparol mađarske vlade.

Izbeglice mogu da podnesu zahtev od 6:00 do 22:00 časa svakog dana, a tranzitna zone će slično raditi i na aerodromima.

Oni koji ne podnesu zahtev za azil moraće odmah da se vrate u Srbiju, dok će onima koji nisu registrovani sa zahtevom za azil u Srbiji ili Makedoniji, koji će im biti tražen, zahtevi automatski biti odbijeni u Mađarskoj, prenela je agencija Rojters.

Ostalima će zahtevi za azil biti obrađeni u roku od 24 sata i ukoliko se to ne desi, biće im obezbeđen smeštaj do maksimalnog roka za rešenje njihovog podnetog zahteva do osam dana. Mađarska je, zbog naglog dolaska izbeglica i migranata sa Bliskog istoka, duž cele granice sa Srbijom podigla žičanu ogradu visoku četiri metra.

Kako se broj izbeglica i migranata povećavao Mađari su, u pokušaju da spreče ikakav ilegalan prelazak na teritoriju EU, postavili kontejnere potpuno obmotane bodljikavom žicom na graničnom pružnom prolazu na relaciji Horgoš - Segedin.

Mađarsku granicu obezbeđuju i jake vojne i policijske snage, a pooštrene su i kazne za ilegalan prelazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu