Uhapšeni zbog smrti izbeglica u hladnjači

Policija je u Mađarskoj uhapsila osumnjičene za smrt 71 izbeglice - 59 muškaraca, osam žena i četvoro dece, čija su tela nađena u hladnjači na auto-putu

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.08.2015.

10:24

Default images
Foto: Tanjug

U Italiji je uhapšeno desetoro osumnjičenih za smrt 52 izbeglice na prenatrpanom brodu.

Mađarska policija je noćas i jutros privela sedam osumnjičenih, od kojih je četvoricu uhapsila. Kako se navodi u saopštenju mađarske policije uhapšena su trojica državljana Bugarske i jedan Avganistanac.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova potvrdio je informaciju o hapšenju, ali nije saopštio detalje.

Kamion hladnjača sa telima izbeglica pronađen je na auto-putu kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu sa telima izbeglica nađen je sirijski pasoš, što ukazuje da su bar neki od stradalih bili izbeglice iz ratom zahvaćene Sirije, a policija navodi da je smrt izbeglica, najverovatnije, izazvana gušenjem.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u sredu, rano ujutro, krenula iz Budimpešte, a oko devet sati pre podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tokom noći.

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na auto-putu A4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je kontrolisan nakon dužeg stajanja u zaustavnoj traci auto-puta kod mesta Parndorf, pronađeno je 71 telo.

Lisice osumnjičenima za smrt 52 izbeglice na brodu

Italijanska policija uhapsila je 10 osoba osumnjičenih da su izvršili višestruka ubistva i učestvovali u trgovini ljudima, nakon što je, na prenatrpanom brodu kod obala Libije, švedska obalska straža pronašla 52 tela smrtno stradalih migranata, saopšteno je danas iz kancelarije državnog tužioca.

Policija u sicilijskom gradu Palermo zadržala je u pritvoru osumnjičene nakon što je brod "Posejdon" švedske obalske straže, sa migrantima spasenih sa brodova duž obala Libije, stigao u Palermo sa leševima, prenosi Rojters.

"Oni su identifikovani zahvaljujući svedočenju preživelih, a suočiće se sa optužbama za ubistvo i pomaganje u ilegalnoj imigraciji", saopštila je policija.

Italijanska obalska straža saopštila je u sredu da je približno 50 mrtvih pronađeno u skladištu jednog broda kod obala Libije, tokom operacije u kojoj su spašena 430 migranata.

Portparolka obalske straže rekla je da je švedski brod "Posejdon", koji radi sa agencijom EU za graničnu kontrolu Fronteks, plovio da pomogne migrantima na brodu i tamo pronašao oko 50 beživotnih tela, preneo je Rojters.

ANSA izveštava, pozivajući se na spasioce, da su se migranti, verovatno, ugušili dimom iz brodskih mašina.

To je najnovija u nizu katastrofa sa migrantima smeštenim u potpalublje, iz kog nisu mogli da se spasu, navodi italijanska agencija.

Rojters navodi da su pozivi za pomoć stigli sa deset brodova u nevolji u oblasti od 50 kilometara od libijske obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: