Nesuglasice oko imena škole, Ćosić (ne)poželjan

Odluka da osnovna škola u Velikoj Drenovi kod Trstenika od 1. septembra ponese ime Dobrice Ćosića, koji je rođen u tom pomoravskom selu, podelila je meštane.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2015.

21:25

Default images

Školski odbor je bio jednoglasan da škola nosi ime književnika, svog poznatog đaka.

Sa druge strane predsednik mesne zajednica smatra da u Velikoj Drenovi ima zaslužnjih imena od jednog Dobrice Ćosića.

Da je najteže u Srbiji biti prvi i poštovan u svom selu bez obzira na svoj lik i delo, dokaz stiže iz Velike Drenove, rodnog mesta akademika Dobrice Ćosiće.

Nastavnici, savet roditelaj i školski odbor jednoglasno su se dogovorili da škola nosi njegovo ime.

"U Skupštini opštine je to usvojeno, Školska prava za rasinski okrug je dala saglasnost i uputila dopis Ministarstvu prosvete i mi smo dobili dopis da će od 1. septembra naša škola nositi ime našeg akademika i književnika Dobrice Ćosića", kaže Dragan Radić, direktor OŠ.

Predsednik Mesne zajednice Velika Drenova Radoš Petronijević kaže da on nije konsultovan i smatra da ima zaslužnijih meštana da se po njima nazove škola.

"Ako ste vi nešto doneli Drenovi kada ste došli, toliko je i on. Opština Velika Drenova je bila do 1964. godine, a on nije ništa učinio da ta opština ne ode iz Drenove", navodi predsednik MZ.

Tako na kraju, književniku i akademiku Dobrici Ćosiću deo sela zamera što nije, za vreme mandata predsednika države, izgradio asfaltni put, napravio fabriku ili osnovao opštinu, a Trstenik proglasio za grad.

Opširnije u videoprilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: