Crna Gora "okrenula leđa" Moskvi

Podgorica -- Crna Gora nije podržala Rezoluciju protiv glorifikacije nacizma i rasizma koju je UN-u podnela Rusija, jer su protiv nje glasale zemlje članice Evropske unije.

Izvor: vijesti.me
Podeli

To je saopšteno "Vijestima" u crnogorskom Ministarstvu spoljnih polova i evropskih integracija.

Generalna skupština UN je 21. novembra usvojila Rezoluciju koja poziva na borbu protiv nacizma, neonacizma i drugih praksi, koje doprinose potpaljivanju savremenih formi rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i povezanih oblika netolerancije.

"Crna Gora se kao zemlja kandidat za članstvo u EU uskladila sa pozicijom EU,” objašnjeno je “Vijestima” iz crnogorskog ministarstva.

Dokument Rusije je od zemalja iz regiona podržala samo Srbija, dok su ostale države bile uzdržane.

“Vijestima” je u resoru ministra Igora Lukšića objašnjeno da Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU ima obavezu usklađivanja stavova sa politikom njenih zemalja, što je bilo i u ovom slučaju.

“Glas Amerike” objavio je da je Rusija Rezoluciju koristila za domaću propagandu. U njoj je prikazala dve ukrajinske grupe “Desni sektor” i “Ukrajinsku nacionalnu skupštinu - Ukrajinsku nacionalnu samoodbranu”(UNA-UNSO) kao neonacističke, preneo je taj medij.

Evropska unija je saopštila, kako se navodi, da su njene članice protivnici nacizma i rasizma, ali da je Rezolucija Rusije ograničavajuća za slobodu govora i okupljanja, kao i da ignoriše ostale rasističke i totalitarne ideologije.

strana 1 od 110 idi na stranu