Niš:Krivična prijava gradonačelniku

Biro za društvena istraživanja zatražio je od gradskih čelnika Niša da podnesu ostavke zbog uticaja na tender za izbor prevoznika u gradskom prevozu putnika.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

18:37

Default images

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, građanski nadzornik u postupku javne nabavke o poveravanju gradskog i prigradskog prevoza putnika na području Niša, krivičnu prijavu podneo je tužilaštu posebne nadležnosti protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića i izvršnog direktora Direkcije za javni prevoz grada Niša Nenada Stankovića.

Krivičnu prijavu, koja je objavljena na sajtu Koalicije za nadzor javnih finansija čiji je član Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, podnose zbog, kako se navodi, "sumnje da su njih dvojica zloupotrebili službeni položaj".

U krivičnoj prijavi se navodi da je portal "Južne vesti" objavio audio snimak razgovora najviših gradskih funkcionera iz kojih se "na nedvosmislen način može zaključiti da je javna nabavka sprovedena grubim kršenjem Zakona o javnim nabavkama".

U prijavi se navodi da su razgovori vođeni o konkursnoj dokumentaciji i kako da se uslovi tendera prilagode ponuđačima, i to "Niš-ekspresu" A.D. i JP "Aerodrom" Niš, odnosno kasnije izabranim ponuđačima.

Na objavljivanje dela audio zapisa sa tog sastanka do kojih je došao portal "Južne vesti" odgovorio je gradonačelnik Niša objavljivanjem kompletnog audio snimka sa sastanka kolegijuma Gradskog veća na sajtu grada.

U reagovanju Perišića se kaže da dok je on gradonačelnik u Nišu se tenderi neće nameštati, kao i da je "istina jedna i da nema alternativu".

Detaljnim saopštenjem o postupku javnosti se obratila i Direkcija za javni prevoz grada Niša u kome se tvrdi "da nije postojala ni pravna ni faktička mogućnost zloupotrebe položaja bilo kog učesnika u postupku javne nabavke".

Kako se u krivičnoj prijavi navode detalji u vezi sa pomeranjem granice starosti autobusa, Direkcija u saopštenju navodi da je "Niš-ekspres" podneo zahtev za zaštitu prava u kome je prigovorio na uslove starosti vozila za učešće u postupku javne nabavke i uz zahtev je priložio odluku Ustavnog suda kojom je utvrđeno da propisivanje dodatnog uslova o starosti vozila nije u skladu sa propisima.

Komisija za sprovođenje javne nabavke je delimično usvojila zahtev za zaštitu prava podnosioca zahteva, navode iz Direkcije.

Na prozivke da je JP "Aerodrom" trebalo da sačeka ostale ponude, pa da u poslednjm trenutku, ako ih ima, podnese ponudu "ispod ekonomskog minimuma", iz Direkcije navode da je svako od ponuđača morao da obezbedi bankarsku garanciju i da odredi cenu ponude najmanje nedelju dana pre isteka roka za predaju dokumentacije.

Za isti paket sa JP "Aerodrom Niš" takmičila se požarevačka firma "Ariva litas", ali ona nije imala potvrdu Poreske uprave u Požarevcu da je izmirila obaveze po osnovi poreza i doprinosa, pa je njihova ponuda bila neprihvatljiva, kažu u Direkciji.

Javno otvaranje ponuda obavljeno 2. jula ove godine u prisustvu građanskog nadzornika i medija, posle čega je sačinjen zapisnik na koji niko nije prigovorio, navode iz Direkcije.

Skupština grada odluku o poveravanju obavljanja javnog prevoza putnika u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama donela je juna prošle godine.

Prema ranijim izjavama gradskih čelnika, javna nabavka je dugo trajala zbog novih propisa o javnim nabavkama, zbog čekanja na podzakonske akte i zbog same vrednosti nabavke za javni gradski prevoz čija je vrednost na petogodišnjem nivou šest milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: