Najteže na Savi - u Šapcu i SM

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio da je trenutno najteža situacija na reci Savi, a prvenstveno u Sremskoj Mitrovici i u Šapcu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

16:01

Default images

On je dodao da će biti kritično sigurno bar još sedam dana.

Puzović je u izjavi Tanjugu rekao da su u toku noći postojale dve vrlo kritične situacije, odnosno da su na šabačkom nasipu javile velike rupe kroz koje je voda curila,ali su ta mesta, uz veliki napor tehnike i ljudstva, sprečena i zatvorena.

"Što se tiče vodostaja, u stagnaciji je, odnosno u blagom opadanju. Trenutno je kvota vode 60 centimetara iznad ikad izmerene kvote na području Šapca", rekao je Puzović i objasnio da je osnovni problem to što je nasip kao sunđer i upija veliku količinu vode i postaje nestabilan.

Nadležni zbog toga, kako je dodao, ojačavaju nožice nasipa da ne bi popustio. Podsetio je da su i drugi nasipi ojačani džakovima.

Sremska Mitrovica se, kako je naveo, brani na isti način i te mere odbrane od poplava sprovode "Vode Vojvodine", koje se suočavaju sa još jednim problemom, jer je u Hrvatskoj pukao nasip i došla im je voda iza leđa.

Kada je reč o Beogradu, Puzović je naveo da Javno preduzeće "Beograd vode" i sve gradske službe, sprovode sve mere odbrane od poplava, da su džakovi postavljeni, a najkritičnije deonice obezbeđene i da se preduzima sve što je potrebno.

"Ono što sada treba da branimo kod Obrenovca je TENT zbog energetike. Tu se preduzimaju sve mere da održimo to postrojenje maksimalno sigurnim. Drugo postrojenje koje je ugroženo, a koje smo uspeli da stavimo pod kontrolu, je u Kostolcu", naveo je Puzović.

On je, govoreći o Kostolcu, naveo da je vrh poplavnog talasa prošao jutros, ali da, s obzirom na to da se tu nalazi staro korito Mlave i da im se voda "nekako vraća iza leđa", znači da se mora još 24 sata biti budno i preduzimati sve mere sa ispumpavanjem određene količine vode, da bi postrojenje bilo mirno.

"Po informacijama koje imamo od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sreda i četvrtak bi trebao ovaj talas da prođe i da ga ispratimo", naveo je Puzović napominjući da u narednih desetak dana mora da postoji apsolutna moblizacija svih službi kako u Gradu tako i u Republici, svih lokalnih samouprava i privrednih subjekata, zato što su potrebni resursi, ljudi i materijalna sredstva.

Puzović je apelovao na sve građane Srbije da poštuju naređenja koja izdaju nadležna ministarstva, službe i organi.

"Ako se predlaže i ako je naredba izdata za preventivno iseljavanje ljudi, molim sve građane da to poštuju jer je ta mera izdata zbog njih i najpreče za sve nas je da zaštitimo živote, malu decu, stare osobe...", naveo je Puzović.

On je dodao da voda obično nadolazi noću kada su svi sanjivi i dezorijentisani, pa zato mora preventivno da se deluje "da ne dođemo u situaciju gde imamo vodu do kolena, jer tada je jako teško uraditi to što je neophodno".

Upitan da prokomentariše to što ga premijer Srbije Aleksandar Vučić često pominje na sednicama republičkog Štaba za vanredne situacije, na kojima se zato često može čuti "Puzoviću, Puzoviću", on je rekao je on direktor "Srbijavoda", da ta funkcija nosi neku odgovornost i da "ako neko kaže dva li tri puta vaše ime, to verovatno znači da ima poverenja u vas".

"Moje je da to opravdam i da pokušam da uradim sve da zaštitim naš narod", zaključio je direktor "Srbijavoda", čiji su predstavnici od početka poplavnog talasa danonoćno na terenu i u ugroženim područjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: