OEBS želi širu misiju u Ukrajini

Beč -- Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer zatražio je podršku EU za proširenjenje specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema njegovim rečima, posmatračka misija treba da obezbedi objektivno utvrđivanje činjenica u trenutku kad se situacija na terenu pogoršava. Na taj način se, po Zanijeru, stvaraju i uslovi za smirivanje stanja, prenosi Itar-Tas.

Zanijer je, takođe, apelovao na sve strane da se uzdrže od nasilja i okrenu se dijalogu.

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini operiše tokom poslednje dve nedelje. Oko 100 posmatrača trenuto je razmešteno u Hersonu, Lavovu, Ivano-Frankovsku, Harkovu, Donjecku, Dnjepropetrovsku, Černovcu, Lugansku i Kijevu.

Ruski stalni predstavnik u OEBS-u Andrej Kelin se ovih dana založio za nastavak rada posmatračke misije u Ukrajini i njeno proširenje, ističući da u skladu s mandatom koju je 21. marta dobila od Stalnog saveta OEBS-a, posmatračka misija može da se poveća do 500 ljudi.

U skladu sa Bečkim dokumentom OEBS-a o poverenju i merama za jačanje bezbednosti, 14. aprila u Ukrajinu je stigao i međunarodni tim vojnih posmatrača. U njemu su predstavnici Holandije, Švedske, Češke Republike, Gruzije, Belgije i Luksemburga, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Prema tom saopštenju, cilj ove misije je obilazak regiona na jugoistoku Ukrajine i prikupljanje podataka o mogućim neuobičajenim vojnim aktivnostima i provokacijama usmerenim na destabilizaciju situacije u Ukrajini.

strana 1 od 488 idi na stranu