Niko nije izgubio, svi su pobednici

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio sporazum koje su svetske sile postigle sa Iranom, ističući da su "svi izašli kao pobednici".

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

10:02

Default images

"Niko nije izgubio, svi su pobednici. Svet nije propustio šansu", izjavio je Lavrov ruskim novinarima posle maratonskih pregovora u Ženevi, koje je nazvao istorijskim.

Lavrov je rekao da je sporazumom predviđena inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju u širem obliku.

"Uvereni smo da će Iran sarađivati sa agencijom na najbolji način", kazao je Lavrov.

Lavrov je pozdravio odluku da se ublaže ekonomske sankcije Iranu.

"Mi nismo priznavali te jednostrane sankcije, tako da je ispravno da se počne sa smanjivanjem pritiska na Iran tako što će se te sankcije ukinuti", naveo je Lavrov, prenela je agencija AFP.

On je pohvalio i iranskog predsednika Hasana Rohanija zbog ozbiljnih namera da se sporazum postigne.

Dogovor u Ženevi je postignut noćas posle maratonskih pregovara, u trajanju od 18 sati, s ciljem da se "obuzda" nuklearni program Irana, na šest meseci, u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija koje su uništile iransku ekonomiju.

U pregovorima je učestvovalo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka, odnosno grupa P5+1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: