Dodik:Srbiji pripojiti sever Kosova

Beograd -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik predlože kao rešenje kosovskog pitanja da se Srbiji pripoji severa Kosova a da jug bude priznat kao nezavisna država.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

"Smatram da sam, sa pozicije nacionalnog interesa, pozvan da kažem šta je moj predlog. I reći ću sada: to su dve države, dva naroda. Srbija treba da kaže pod kojim uslovima je spremna da prizna Kosovo. Jedino tako što će se sever pripojiti Srbiji, a jug priznati kao nezavisnu", rekao je Dodik za praznično izdanje lista "Večernje novosti".

Dodik je ocenio i da srpska nacionalna politika, u kojoj je, kako kaže, spreman da učestvuje, treba da bude poziv Srbima iz enklava da odluče hoće li da predju u centralnu Srbiju ili da ostanu da žive u nezavisnoj državi Kosovo.

"Da im se ponudi zemlja i omogući izgradnja kuća u Srbiji i Republici Srpskoj. Spreman sam da ih pozovem i to im ponudim. I ovaj narod ovde, siguran sam, rado bi ih dočekao. A spomenici kulture, crkve i manastiri da budu pod medjunarodnom zaštitom", naveo je Dodik.

On je kazao i da "svi u Srbiji znaju da integracija celog Kosova u sistem Srbije nije moguća", i ocenio da to i nije u srpskom nacionalnom interesu.

Dodik je rekao da nije srpskim zvaničnicima izneo svoj stav o problemu Kosova i istakao da RS nikada neće dati saglasnost da BIH prizna Kosovo.

strana 1 od 88 idi na stranu