Utvrđen predlog o restituciji

Beograd -- Vlada Srbije, posle mesec dana javne rasprave, utvrdila Predlog zakona o restituciji i javnoj svojini.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju utvrđen je uz prateće izmene i dopune Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama kao i Predlog zakona o javnoj svojini.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je na konferenciji za novinare da vlada očekuje da će Skupština Srbije te zakone razmotriti na sednici koja bi trebalo da počne u poslednjoj nedelji septembra, što bi omogućilo da na snagu stupe u prvoj polovini oktobra.

Prema njegovim rečima, na taj način posle deset godina iščekivanja Srbija se nalazi na korak od ispravljanja istorijske nepravde učinjene oduzimanjem imovine na ideološkim osnovama.

Obim restitucije će, kako je naveo, premašiti po vrednosti čitav proces privatizacije, jer će se od države u privatnu svojinu vratiti više od četiri milijarde evra u imovini i novcu.

"Ovako unapređenje prvobitnog nacrta zakona o restituciji će omogućiti da se ispravi jedna velika istorijska nepravda. On nije niti je mogao biti idealan, on je realan i po meri Srbije. Duboko sam uveren da će veoma brzo pokazati svoju efikasnost", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, ovi zakoni će ojačati vladavinu prava, ubrzati proces stranih investicija i povećati preduzetnički kapacitet zemlje.

"Moći ćemo napokon da damo odgovor na jednostavno, ali veoma bitno pitanje: šta kome pripada u Srbiji. Time ispunjavamo i preostali ključni deo našeg reformskog programa u cilju dobijanja statusa kandidata za ulazak u EU", objasnio je Đelić.

Info

strana 1 od 759 idi na stranu