Društvo 0

10.05.2024.

9:48

Čačak misli o životnoj sredini u gradu: U planu realizacija tri velika projekta VIDEO

Projekat vredan tri miliona dinara realizuje se na teritoriji grada Čačka, a tiče se zaštite životne sredine.

Izvor: B92.net/TV Prva

Čačak misli o životnoj sredini u gradu: U planu realizacija tri velika projekta VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Pošumljava se 8.100 kvadratnih metara i sadi se 200 sorti sadnica drveća.

"Da je zaštita životne sredine prioritet kada je u pitanju grad Čačak, govori upravo činjenica da smo dobili projekat vredan preko tri miliona dinara od Ministarstva zaštite životne sredine za pošumljavanje preko 8.100 kvadratnih metara u Čačku", rekla je Marijana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika Čačka.

"U pitanju je sadnja 200 sadnica, autohtonih, lišćarskih i četinarskih vrsta, koje će biti posađene na šest urbanih lokacija, između kojih je u fokusu i gradsko groblje grada Čačka, pre svega tzv. oproštajni plato, takođe nedavno rekonstruisan parking, saobraćajnice u rubnom delu groblja i, naravno, sadnice lokacije koje gravitiraju prema naselju, odnosno naseljenim kućama, spomen parku itd", dodala je.

Grad Čačak je u poslednjih pet godina posadio preko 6.000 stabala u samom gradu, a samo prošle godine posađeno je preko 1.013 stabala.

"Sam cilj projekta jeste da očuvamo i zaštitimo predelni diverzitet i u ovoj 2024. godini, ali, naravno, funkcija svakog pošumljavanja jeste i očuvanje kvaliteta vazduha u našem gradu", rekla je Petronijević.

Kako je navela, imaju još dva projekta koje su dobili od početka ove kalendarske godine, kada je u pitanju Ministarstvo zaštite životne sredine i sa njima uskoro i kreću u realizaciju.

"Jako važan projekat jeste zamena kotlarnica u mašinsko-saobraćajnoj školi, poslednja kotlarnica u školama u Čačku koja koristi nečiste energente, odnosno lož ulje, tako da ćemo na ovaj način preći na korišćenje kotlarnice na gas i na taj način ćemo pospešiti kvalitet vazduha u našem gradu", rekla je Petronijević.

"Takođe, neizostavni projekat jeste i subvencionisanje mera za smanjenje zagađenja vazduha u gradu Čačku, gde smo smislili da i ovog puta našim građanima pomognemo da zamene kotlove u svojim domaćinstvima, ukoliko koriste drva, ugalj ili neki drugi nečisti energent, ali ovog puta preći ćemo na pelet, koji su ekološki prihvatljivi energenti. Do sada su to bili kotlovi na gas i taj javni poziv je u toku, do 15. maja traje, a ovaj, naravno, novi projekat nas očekuje veoma brzo", zaključila je Petronijević.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Poznata ulica dobija novi naziv

Ako niški odbornici na sednici Skupštine u utorak, 21. maja usvoje predlog, Jadranska ulica kod Tvrđave u Nišu poneće naziv ulica Heroja sa Paštrika.

8:16

19.5.2024.

1 d

Podeli: