Hag: Hadžić sutra u sudnici

Haški optuženik Goran Hadžić sutra će se prvi put pojaviti pred sudijama tribunala kako bi se izjasnio o optužnici koja ga tereti za ratne zločine u Hrvatskoj.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 24.07.2011.

10:32

Default images

Optužnica obuhvata i ubistvo hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara.

Do prvog pojavljivanja u sudnici, on u zatvoru Sheveningen prolazi kroz redovnu proceduru.

"U narednih nekoliko dana ga očekuju sastanci sa predstavnicima Tribunala koji će mu objasniti na koji način može da sastavi svoj tim odbrane. Sutra će se prvi put pojaviti u sudnici, gde će biti upitan da se izjasni o krivici po 14 tačaka optužnice kojom ga Haški tribunal tereti za zločine počinjene u Hrvatskoj.", kaže za B92 portparolka suda Nerma Jelačić.

Nadležni u Srbiji za hapšenje begunaca demantuju saznanja pojedinih medija da je skrivanje poslednjeg begunca završeno dogovorom Hadžića i njegovog jataka koji je vlastima javio gde se krije, kako bi naplatili milion evra nagrade i podelili ih među sobom.

Hadžić neinteresantan medijima?

Medijsko interesovanje za prvo pojavljivanje u sudnici Tribunala u Hagu poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića, koji je uhapšen 20. jula posle sedam godina skrivanja, nije ni približno kao što je to bio slučaj sa prethodna dva begunca Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Desetak medija, odnosno dve novinske agencije iz Srbije, jedna iz BIH i hrvatska televizija, kao i nekoliko svetskih agencija i holandskih medija pratiće sutra prvo pojavljivanje Hadžića u sudnici broj 1 Haškog tribunala.

U slučaju izručenja Karadžića, odnosno Mladića, tridesetak reportažnih kola medija iz celog sveta, na desetine novinara i snimatelja pratili su taj trenutak.

Kako je danas neradni dan, ni zaposleni u Tribunalu i ni u tužilaštvu nisu bili raspoloženi da se bave slučajem Hadžić, a njegov advokat Vladimir Petrović ne odgovara na pozive novinara.

Čak ni dolazak u pritvorsku jedinicu poslednjeg na listi optuženih u haškog tužilaštva koji je sedam godina uspešno izmicao “haškoj pravdi” do hapšenja prošle srede na Fruškoj gori kod sela Krušedol, u petak popodne nije bio ni bezbednosno ni medijski ispraćen kako se to dogodilo u prethodna dva slučaja.

Naime, izostalo je zatvaranje saobraćaja u ulici u kojoj se nalazi zatvor u Sheveningenu, a umesto dve kolone džipova sa rotacijama, odnosno helikoptera, Hadžić je u pritvorsku jedinicu dovežen sa aerodroma u Roterdamu u jednom od dva blindirana vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: