Kako je Milošević govorio o Oluji

Beograd -- Agencija Sense objavila je transkripte sednica Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije za vreme Slobodana Miloševića.

Izvor: B92
Podeli

Iz transkripata se vidi da su Milošević i generali delili stav da su krajinski Srbi sami krivi za Oluju, jer su odbili sve mirovne predloge i nisu pokušali ni da se brane.

Transkripti su korišćeni na suđenju Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Vojske Jugoslavije, koji čeka presudu za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Monolog Slobodana Miloševića i optužujuće reči upućene Milanu Martiću izrečeni su na sastanku sa krajinskim vodstvom na sednici Vrhovnog saveta obrane Jugoslavije 14. avgusta 1995. nakon operacije Oluja.

"Utekli su k'o zečevi, a sada hoće da ih Jugoslavija brani. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom nego što bi izginuli držeći linije…"

"Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine. Napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca, nisu se mogli braniti ni 12 sati."

"Da smo istog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne? Pitanje je ko je, zaista, doneo odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 641 idi na stranu