Oproštaj od Vladana Batića

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i poslanik republičkog parlamenta Vladan Batić sahranjen je danas na obrenovačkom groblju.

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.12.2010.

08:33

Default images

Batić je, posle duge i teške bolesti, preminuo 29. decembra u 62. godini.

Opraštajući se od Batića, nekadašnji šef vladinog Biroa za informisanje Vladimir Beba Popović rekao je da je odlaskom Batića Srbija izgubila začetnika demokratskih promena i borca protiv diktatorskog režima.

On je kazao da je Batić pokazao da neko ko se bavi politikom može da bude i dobar čovek.

Sahrani su, pored članova porodice, prisustvovali ministarka pravde Snežana Malović, zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, gradonačelnik Beograda i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, lider Nove Srbije Velimir Ilić, glumac Branislav Lečić, stranačke kolege, poslanici i prijatelji.

Batić je rođen 27. jula 1949. u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a 1972. godine je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Politički angažman započeo je u Demokratskoj stranci od njenog osnivanja 1990. godine, da bi je dve godijne kasnije napustio i učestvovao u osnivanju Demokratske stranke Srbije, čiji je bio potpredsednik i poslanik u dva mandata (1993. i od 1994. do 1997). Zbog raskola u partiji, napustio je DSS i 6. maja 1997. sa grupom istomišljenika osnovao vlastitu partiju - DHSS.

Batić je bio koordinator opozicionog Saveza za promene, formiranog 1999. godine, koji je organizovao mitinge po Srbiji protiv režima Slobodana Miloševića i učestvovao u formiranju Demokratske opozicije Srbije 10. januara 2000.

Bio je savezni poslanik, šef poslaničke grupe DOS-a, a u vladi Zorana Đinđića ministar pravde, a na toj funkciji se borio i da pred Haški tribunal izvede i odgovorne za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

U vreme njegovog mandata, Haškom tribunalu su dostavljene krivične prijave za terorizam i genocid protiv vođa albanskog separatizma Hašima Tačija, Agima Čekua i Ramuša Haradinaja.

Komemoracija povodom Batićeve smrti

U Skupštini Beograda je danas ranije održana komemoracija predsedniku DHSS Vladanu Batiću, koji je umro pre dva dana, posle duge i teške bolesti. Komemoraciji su pored članova porodice - supruge i tri ćerke, prisustvovale i mnoge ličnosti iz javnog života Srbije.

Na početku skupa prikazan je film o životu i radu Vladana Batića, a zatim mu je odata pošta minutom ćutanja.

Komemoraciji su između ostalog prisustvovali premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka pravde Snežana Malović, predstavnici DHSS-a, Demokratske stranke, Liberalnodemokratske stranke, Srpske napredne stranke, bivšeg DOS-a i drugi.

Funkcioner DHSS-a Živojin Stjepić kazao je da će DHSS nastaviti da vodi politiku koju je utemeljio Vladan Batić zajedno sa bivšim premijerom Zoranom Đinđićem, čiji je cilj da Srbija postane moderna zemlja.

On je pročitao brojne telegrame koea su DHSS i porodica Vladana Batića dobili, među kojima su telegram predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, predsednika Republike Srpke Milorada Dodika i predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Potpredsednik DS Dušan Petrović, koji je posle Batića postao ministar pravde, istakao je da će Batić ostati upamćen kao političar koji je doneo petooktobarske promene zemlji.

Petrović je Batićevoj porodici preneo saučešće predsednika Srbije i DS Borisa Tadića i žaljenje što iz zdravstvenih razloga nije to lično uradio.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je da je Batić uvek bio težak za međustranačke pregovore jer se borio za DHSS, ali izuzetan prijatelj i osoba koja nikad nije tražila ništa lično za sebe.

Politički saborac i Batićev prijatelj Branislav Lečić pročitao je jednu od poslednjih kolumni Vladana Batića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: