Reakcije na ostavku Đukanovića

Crnogorska opozicija uglavnom se slaže u oceni da je premijer Milo Đukanović podneo ostavku zbog pritiska iz inostranstva.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 21.12.2010.

17:28

Default images

Đukanović je danas saopštio da se povlači sa funkcije premijera i da će njegov "prioritet" biti povratak biznisu koji je, kako je naveo, započeo 2007. godine.

Đukanović je kazao da sa funkcije odlazi "čiste savesti i uzdignuta čela i zadovoljan" onim što je učinio. Ipak, crnogorska opozicija ne deli stav Đukanovića o rezultatima njegovog rada.

Predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević ponovio je ranije izrečenu ocenu da je ostavka Đukanovića iznuđena međunarodnim pritiscima.

"To je logičan sled događaja u regionu", rekao je Medojević, objasnivši da Evropska unija ima "paket" prema Zapadnom Balkanu.

Deo tog "paketa", kako je Medojević objasnio, jesu hapšenje bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera, izveštaj o kriminalnom delovanju kosovskog premijera Hašima Tačija i ostavka Mila Đukanovića.

Da se Đukanović povukao pod pritiskom smatra i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

On tvrdi da još od kraja 90-tih godina izvan Crne Gore postoji grupa koja je donosila najvažnije odluke za njenu budućnost i da je "upravo sa te adrese" sada došlo uputstvo da se Đukanović povuče.

"Hašim Tači je dugogodišnji Đukanovićev partner i očito je da se međunarodna zajednica ovog puta odlučila za široku akciju koja bi trebalo da nam pomogne da se rešimo problema koje nije bilo moguće rešiti dok su na vlasti bili Sanader, Tači i Đukanović", rekao je Mandić.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić smatra da je malo bitno na kojoj se Đukanović poziciji nalazi u izvršnoj vlasti, ako se "zna da je on čovek koji donosi sve odluke u Demokratskoj partiji socijalista".

On je kazao da je odlazak Đukanovića iz izvršne vlasti nešto što je već viđeno i podsetio da je on to već jednom uradio 2007. godine. Predsednik Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić očekuje da nova vlada bude sastavljena u okviru Skupštine Crne Gore i na čelu sa predloženim mandatarom Igorom Lukšićem, a u okviru aktuelne vladajuće koalicije DPS-a i SDP-a.

"Ono što Crnoj Gori jedino može pomoći i što bi je izvadilo iz ekonomske krize jeste prelazna vlada koja bi bila formirana u maju ili septembru naredne godine, a koja bi radila na pripremi prvih slobodnih demokratskih izbora", rekao je Žižić, koji takođe veruje da se Đukanović povukao pod pritiskom međunarodne zajednice.

Jedna od albanskih stranaka u Crnoj Gori, Nova demokratska snaga (FORCA), ocenila je danas da je Đukanović sačuvao Crnu Goru u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

U saopštenju te stranke je navedeno da je zasluga Đukanovića i to što je Crna Gore dovedena do statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
"Cenimo i to što je svojom voljom dao ostavku", saopštila je FORCA, uz opasku da ima rezerve "prema nekim odlukama" Mila Đukanovića.

Koordinator organizacije Forum 2010. Žarko Rakčević je ocenio da su Crnoj Gori potrebne "sistemske, a ne personalne promene".

Rakčević je mišljenja da će Đukanović ostati "siva eminencija" političkog života u Crnoj Gori.

O ostavci Mila Đukanovića čitajte više u posebnoj vesti.

Hrvatski mediji upoređuju Đukanovića i Sanadera

Vodeći mediji u Hrvatskoj izvestili su o ostavci Mila Đukanovića, upoređujući njegov potez s prošlogodišnjom iznenadnom ostavkom bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.
Ivo Sanader (Beta, arhiva)
Hrvatska radio-televizija (HRT) navodi da razlozi Đukanovićeve ostavke nisu jasni, baš kao ni oni zbog kojih je mesto premijera napustio Ivo Sanader, koji je sada u austrijskom pritvoru zbog sumnje da je umešan u korupciju u Hrvatskoj.

"Nakon Ive Sanadera, Đukanović je još jedan premijer u regionu koji doboroljno napušta dužnost", navodi HRT.

Kao moguće razloge ostavke, hrvatski mediji navode pritiske Evropske unije, odnosno da je dobijanje statusa kandidata Crne Gore uslovljeno Đukanovićevom ostavkom i to zbog njegove navodne umešanosti u korupciju i kriminal.

Takođe se podseća da je Đukanović od 2001. pod istragom italijanskog tužilaštva zbog krijumčarenja cigareta 1990-ih, ali da je optužnica povučena 2009. godine kada se pozvao na premijerski imunitet.

"Kontroverzni premijer Crne Gore godinama je povezivan s raznim oblicima kriminala i korupcije, a najpoznatiji je po optužbama da je uz Stanka Subotića Caneta vodio duvansku mafiju na Balkanu", piše internet portal Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: