Istraga protiv ratnih huškača

Bivša predsednica NUNS Nadežda Gaće izjavila je da Tužilaštvo "veoma ozbiljno radi" na prikupljanju dokaza u slučaju novinara, bivših ratnih huškača.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

09:38

Default images

Gaće je podsetila da je NUNS sredinom 2009. godine podneo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih u medijima za ratnohuškačko izveštavanje.

Ona je to kazala na tribini nakon projekcije dokumentarnog filma "Godine koje su pojeli lavovi", sarajevskog novinara Bore Kontića i producenta Aldina Arnautovića.

Film pokušava da odgovori na pitanje gde su danas i šta rade pojedini novinari, bivši ratni huškači. Predstavnica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Branislava Opranović takođe se založila da pojedini urednici i novinari krivično odgovaraju za širenje mržnje i za huškanje na rat.

Ona je kazala da mnogi od tih urednika i novinara ne samo da nisu kažnjeni za takvo neprofesionalno izveštavanje, već su i danas aktivni u medijima, neretko i na uredničkim funkcijama.

Autor Boro Kontić rekao je da je mali broj bivših ratnih huškača bio spreman da govori o svojoj nedavnoj prošlosti, a naročito nakon što je NUNS podneo navedenu krivičnu prijavu.

Neki od njih su pokojni, a oni koji su živi u međuvremenu su postali doktori nauka, univerzitetski profesori, nastavnici, dramaturzi, direktori pozorišta i monasi, naveo je Kontić.

Objasnio je da nije optimista po pitanju krivične odgovornosti tih novinara i dodao da mu je namera bila da njegov film bude još jedan dokument o vremenu medijskog zla, koji može da posluži budućim generacijama, ako budu želele da se bave tom temom.

Producent Aldin Arnautović ocenio je da je izostanak odgovornosti novinara za ratno huškanje danas doveo do toga da su "kvazinovinari napravili generacije kvazinovinara, koji i dalje rade kvazi novinarstvo."

Dodao je da zna da filmovi ne mogu da promene svet, ali je rekao da je važno što mogu da podstaknu na razgovor o tako važnoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: