Krenuo voz "Kargo 10"

Beograd -- Prvi teretni voz zajedničkog železničkog preduzeća Srbije, Slovenije i Hrvatske, "Kargo 10," pošao sa železničke stanice u Batajnici.

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Srbija, Hrvatska i Slovenija od danas su ponovo bliže - spojene su teretnim železničkim koridorom.

Prvi voz između Paraćina i Sežane ispraćen je iz Beograda na put koji traje oko 21 sat i od koga se očekuje da ozbiljno konkuriše ostalim koridorima u Evropi i tako donese profit za sve tri zemlje.

Kape srpskih železničara sa oznakom nekadašnje Jugoslovenske železnice ponovo su u modi. Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju ponovo povezuje teretni voz kome od Srbije do Slovenije treba 21 sat - za 10 manje nego do sad.

Predstavnici tri povezane zemlje u prvi plan ističu ekonomsku dobit i interes.

"Koridor 10 i ovaj voz ovde treba da donesu veći neto devizni prihod nego što je bio do sada. On treba da skine barem 2000 vozova - dajem zadatak gospodinu Vugi koji je generalni direktor - 200 vozova na ovaj koridor sad ih ima negde oko 1000 da bismo ostvarili ono što smo rekli - neto devizni priliv mora biti veći za barem 50 miliona“, kaže ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.

"Očekujem od "Karga 10", zajedničke železničke kompanije, da svojim sinergijskim efektom poluči korist kako našim naiconalnim kompanijama, tako i našim nacionalnim gospodarstvima“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Danijel Mileta.

"Ovaj voz je prvi i ne sumnjam da će biti tačan. Koridor 10 je važan put koji je izgubio prednost poslednjih 15-ak godina. Želimo da nadmašimo koridor 4 kojim se sad prevozi znatno više robe“, kaže ministar saobraćaja Slovenije Patrik Vlačić.

Prva kompozicija spojila je Paraćin i Sežanu, gde je preveženo oko 700 tona drvenih briketa za italijansko tržište. Planirano je da voz na ovoj relaciji saobraća svake nedelje, a godišnjim ugovorom predviđen je prevoz 50.000 tona robe.

"Suština našeg rada je da se približimo tržištu, da se približimo kupcu i da bude vreme transporta što kraće. Mi ćemo samo svojim znanjem, upornošću skratiti transportno vreme i verujemo da ćemo na taj način postići veliku konkurentnost“, smatra direktor preduzeća "Kargo 10" Robert Vuga.

Polasku prvog voza prisustvovali su i predstavnici makedonske, bosanske i železnice Republike Srpske čijim bi uključivanjem u "Kargo 10" ovaj projekat skoro u potpunosti ujedinio bivšu Jugoslaviju.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------- Pratite specijal "Peti oktobar - 10 godina posle" ---------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

strana 1 od 89 idi na stranu