Saobraćaj: Novi tehnički pravilnik

Od danas važi novi tehnički pravilnik za vozače - najskuplja stavka su zimske gume koje će morati od 1. novembra do 1. aprila da se koriste na sva četiri točka.

Izvor: B92

Nedelja, 19.09.2010.

18:15

Default images

Po novom tehničkom pravilniku za vozila, zabranjeno je zatamnjivanje stakla, kao i vožnjka automobila sa volanom na desnoj strani.

300 evra je procena da će novi pravilnik olakšati novčanik vozača u Srbiji. Odgovorni u Ministarstvu za infrastrukturu kažu da to nije trošak, već investicija u bezbednost.

"Nije naglo, ovo je pravilnik o kome se govori već od samog završetka zakona. Ovaj pravilnik koji smo mi sada promenili je star 28 godina. Kada posle 28 godina promenite nešto, onda Vam sve deluje naglo. S druge strane sama ova odredba, kada govorimo o zimskim pneumaticima, o zimskoj opremi je na sajtu ministarstva od marta meseca. Znači mi o tome govorimo već nekoliko meseci", kaže Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu.

Dakle, da biste nastavili da vozite, ako ništa drugo moraćete da investirate u nove gume. Proizvođači se zato pripremaju za veći promet. Podsećamo da je i bez ovog pravilnika prošle jeseni vladala nestašica zimskih guma.

"Pneumatika će biti sasvim sasvim dovoljno na tržištu, prema tome nema razloga za neku paniku. Kupci se samo da Vam kažem periodično javljaju, ali mi očekujemo veću navalu sa početkom zimske sezone polovinom meseca oktobra", kaže Ivan Nikolić iz kompanije"Tigar".

I da se ne bi sve zaustavilo samo na gumama, vozači će u narednom periodu morati da nabave novi komplet za prvu pomoć, uže za vuču i lance za sneg će morati da budu u kolima. Zatim, nema više nekontrolisanog zatamnjivanja stakala, niti automobila sa desnim volanom, a moraće da se kupi komplet sijalica za baš to vozilo.

Pravilnik je delo Ministarstva infrastrukture, dok je saobraćajna policija tu tehnička podrška i ona koja sprovodi ove odredbe. I na kraju, vozači se najćešće bune zbog pomenute zimske opreme i odredbe o korišćenju lanaca u gradu.

Građani su nezadovoljni:

To je toliko nepotrebno, toliki periodi i tako dalje. Ja sam penzioner, ne znam da li ću moći da kupim. Moraću da prestanem da vozim.

Ne znam! Kakva je situacija, teško. Pogotovo ko vozi ovako stari auto!

Od prvog novembra?! Nisam ni znala, evo sada sam saznala.

Pošto je trećina četvorotočkaša u Srbiji izašlo iz kragujevačke Zastave još pre 1990, jedno od glavnih pitanja koje se postavlje je da li će vlasnici napr. juga morati da ugrađuju naslone na zadnja sedišta, ili će u stare zastave stavljati ABS? Odgovor je - ne.

A kako je potvrđeno u Upravi saobraćajne policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je apel Ministarstvu infrastrukture da odloži rok za primenu novog tehničkog pravilnika koji se odnosi na obavezu posedovanja zimskih guma.

U MUP-u navode da je razlog za taj zahtev nemogućnost da u tako kratkom roku vozači nabave zimske gume. Iz Ministarstva infrastrukture još uvek se nisu oglašavali povodom mogućeg pomeranja roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: