Proizvođači mleka: Potreban dogovor

Problemi na tržištu mleka naveli su individualne proizvođače mleka da formiraju konzorcijum kako bi zajednički nastupali prema državi i mlekarama.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 12.08.2010.

09:27

Default images

Oni su tražili pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka i najavljivali, ako dogovora ne bude, obustave mleka prerađivačima.

"Počećemo razgovor oko toga kako će izgledati agrarni budžet za sledeću godinu i kako ćemo uskladiti subvencije i premije za 2011", rekao je predstavnik proizvođača Uroš Šećerov.

Na pitanje šta proizvođači planiraju da preduzmu u slučaju da im zahtevi ne budu ispunjeni, Šećerov je kazao: "Odluka je doneta, nemamo ništa više da planiramo - 22. avgusta počinjemo sa obustavom isporuke mleka mlekarama".

“Dogovorili smo se, u slučaju da ne dođe do dogovora ili ako ne dođe do pomaka u pregovorima, da ćemo radikalizovati naše zahteve na taj način što ćemo u sledeću nedelju početi sa obustavama isporuke mleka prerađivačima”, rekao je Uroš Šećerov.

Konzorcijum zahteva da otkupna cena mleka, bez PDV-a i subvencija, bude 32 evrocenta za litar, povećanje premija sa sadašnjih 1,5 na 5,5 dinara i subvencije od 20.000 dinara po grlu stoke.

Asocijacija poljoprivrednika Vojvodine podržala je danas zahteve farmera da se poveća otkupna cena mleka.

"Trenutna otkupna cena mleka je veoma niska, a u mlečnom govedarstvu dešava se najveća kriza u poslednjih 10 godina zbog neblagovremenog povećanja otkupne cene mleka", navodi se u saopštenju te asocijacije.

Ocenjeno je i da povećanje otkupne cene mleka od 10 odsto neće otkloniti razloge nastale krize.

Dragin: Mlekari, uozbiljite se

Krajnje je vreme da se,u trenutku kada je situacija alarmantna, mlekare uozbilje i plate poljoprivrednicima otkupnu cenu mleka koju traže, izjavio je danas Fonetu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Saša Dragin, napominjući da se mleko proizvodi u dovoljnim količinama.

"Problem je u tome što se skuplji proizvodi forsiraju da bi se povećala zarada mlekara. Poljoprivrednici bi trebalo da dobiju dobru cenu mleka", naglasio je Dragin.
Saša Dragin, Fonet, Arhiva
Prema rečima Dragina, mlekare koje drži Salford su na prodaju i njima je važno da ostvare što bolji profit za ovu godinu, "ali nije u redu da se to radi preko leđa potrošača i poljoprivrednika".

"Očekujem da mlekare počnu da plaćaju poljoprivrednike onoliko koliko plaćaju i u zemljama u okruženju", poručio je Dragin.

"Salford u okolnim zemljama proizvođačima plaća 28 evrocenti za litar mleka", rekao je Dragin i dodao da je u Srbiji ta cena 25 evrocenti, što je znatno niže.

"Očekujemo da se to poveća i tražimo da se to uradi što pre, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila rentabilna", naglasio je Dragin.

On je istakao da država u potpunosti ispunjava svoje obaveze i da ima značajnu podršku u mlekarskom sektoru.

Ukoliko bi neki poljoprivrednik kupio 10 krava, dodao je Dragin, Ministarstvo bi mu platilo tri, četiri krave, dok za kupovinu opreme u mlekarstvu i izgradnju objekata Ministarstvo daje 30 do 50 odsto bespovratnih sredstava.

Mleko u Srbiji skupo

Generalni direktor Denjub Fuds Grupe Slobodan Petrović je rekao da sa proizvođačima "ne želi da se raspravlja" da li su u pravu kad kažu da otkupna cena mleka ne može da bude niža od 35 dinara po litru.

Ocenjujući da to "nije tržišna cena koju mlekare plaćaju za mleko", Petrović je dodao da je "danas mleko jeftinije u trgovinama u Mađarskoj, Češkoj ili Poljskoj, nego što mi plaćamo proizvođačima u Srbiji".
On je dodao da je cena mleka u mađarskim prodavnicama 26 evrocenti, dva evrocenta manje od otkupne cene mleka u Srbiji.

Mleka u srpskim prodavnicama nema, jer je proizvodnja sirovog mleka nedovoljna za potrebe tržišta, rekao je Petrović, napominjući da država kompaniji Imlek nije dozvolila uvoz potrebnih količina.

"Još pre dva i po meseca, preko Subotičke mlekare, tražili smo dozvolu da uvezemo mleko iz Mađarske, ali nam to nije bilo dopušteno. Iz mlekara u Bosni su nam dozvoljavali uvoz na kašičicu, tek da bi se reklo da nam je dozvoljen", rekao je Petrović u intervjuu za "Ekonomist magazin".

Prema njegovom objašnjenju, sirovog mleka nema dovoljno pre svega "zbog odnosa Ministarstva poljoprivrede, i to ne samo prema proizvodnji mleka, već prema celom resoru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: