Srbija i Turska bez viza

Beograd -- Šefovi diplomatija Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu potpisali su sporazum o međusobnom ukidanju viza za građane dve zemlje.

Izvor: B92
Podeli

Premijeri Srbije i Turske Mirko Cvetković i Redžep Taip Erdogan dogovorili su čvrstu saradnju koja se odnosi na izgradnju infrastrukuture i saradnju u aviosabraćaju i prosveti.

Saradnja Srbije i Turske je dobra i mogla bi da bude još bolja, ocena je dvojice premijera. Za Tursku, Balkan je region koji treba da bude zona stabilnosti i mira.

"Turska želi da vidi više prosperiteta na Balkanu, a to se može postići samo uz učešće Srbije. Mržnja ni jednoj zemlji nije koristila. Srbija je u poslednje vreme pokazala dobre primere donoseći rezoluciju o Srebrenici i prisustvom predsednika Tadića na komemoraciji u Potočarima. To su divni primeri kako se sve može prebroditi“, kaže premijer Turske.

Turci žele da grade srpske drumove. Premijeri su odmah obećali velike projekte.

Put od Beograda ka Južnom Jadranu kroz Srbiju delom će da grade kompanije iz Turske. Reč je o deonicama od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege, a u planu je i rekonstrukcija puta do Novog Pazara do Aljinovića.

"Naši dobri bilaterlani odnosi treba da se prenesu i na ekonomsku saradnju. Ovi sporazumi će nam dati jednu dodantu snagu da zajedno radimo u Srbiji, da radimo na izgradnji puteva, koji će koristiti svima, a kao što znate putevi su civilizacija, a civilzacija je sve ono što delimo. Naši biznismeni i investitori treba bez odlaganja da procene potencijale Srbije. A ne sumnjam da će im Srbija otvoriti put", rekao je Erdogan.

Za finansiranje tog projekta iz budžeta Srbije biće izdvojeno 15 odsto, dok se 85 odsto finansira iz zajma koji će od "Eksim banke" obezbediti Vlada Turske.

Predviđeno je i učešće od najmanje 45 odsto domaće građevinske operative.

"Čini mi se da je najznačajniji dokument koji smo potpisali liberalizacija viznog režima između dve zemlje, što će dalje unaprediti kontakte između ljudi i turizam. Zajedno smo konstatovali da je potrebno dalje pospešitvati kako trgovinu, tako ulaganja iz jedne zemlje u drugu“, rekao je premijer Cvetković.

Srbija je za prvih pet meseci izvezla u Tursku robe i usluga vrednih skoro 30 miliona dolara, što je za sto odsto više nego u isto vreme prošle godine.

Međutim, Srbija još uvek mnogo više uvozi iz Turske i u ovom periodu je zabeležila spoljnotrgovinski deficit od oko sto miliona dolara.

Jedini problem u odnosima dve zemlje je pitanje Kosova, pošto je Ankara među prvima priznala nezavisnost pokrajine. Premijer Turske ističe da su odnosi Srbije i Turske jedna tema, a Kosovo sasvim nešto drugo.

Erdogan je, govoreći o Balkanu, istakao da je u ovom regionu neophodno izvršiti demokratizaciju i dodao da mržnja nikome nije donela dobro.

"Jučerašnja poseta predsednika Srbije Srebrenici i Deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici predstavljaju divne primere na koji se način mogu prebroditi teškoće", istakao je Erdogan.

Cvetković i Erdogan su razgovarali i o situaciji u BiH istakavši da sve zemlje imaju istovetne pozicije.

"Moramo da krenemo putem pomirenja u regionu, a ono što Srbija čini u poslednje vreme daje osnovu za taj proces pomirenja i uspostavljanja dobrosusedskih odnosa", rekao je Cvetković, koji je domaćin turskom kolegi.

Jakšić: Tuska se munjevito uključuje u balkanske odnose

Spoljnopolitički komentator "Politike“, Boško Jakšić kaže da se turska diplomatija munjevito uključuje u balkanske odnose.

Suštinu diplomatskih akcija čini doktrina aktuelnog šefa diplomatije Turske koja u svojoj suštini ima rešavanje svih problema sa susedima. Pomoć takve politike Srbiji je dobrodošla, a već smo imali prilike to i da vidimo.

"Podsetimo se teksta kojim je ministar spoljnih poslova Turske, Ahmet Davutoglu razrešio spor sa srpskim ministrima, Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem u Novom Pazaru, a posle toga je predsednik Turske, Abdulah Gul ponudio posredovanje u spornim pitanjima između Srbije i BiH“, izjavio je Jakšić.

On je dodao da je turska vlada umirujućim nastupom dobila šansu da prema svojim, sve radikalnijim, političkim verenicima u Sarajevu i Novom Pazaru dokaže svoja proevropska opredeljnja, i na taj način zasluži ulaznicu za EU, i doprinese uspehu biletarnih odnosa sa svim balkanskim partnerima.

Jakšić veruje da će prva politička tema biti odnosi Bosne i Srbije, kao i situacija u samoj Bosni i Hercegovini. Druga tema bi moglo da bude Kosovo, a treća situacija u Sandžaku.

Jakšić ne isključuje mogućnost da će biti reči i o problemima formiranja Nacionalnog saveta Bošnjaka u Srbiji.

"Ne očekujem da će gost potpirivati zahteve isamske zajednice u Srbiji koji nisu opravdani“, dodao je on.

Takođe, naveo je da će ih podržati u onoj meri u kojoj doprinose integraciji u srpskom društvu i to može biti veoma važno.

strana 1 od 910 idi na stranu